Scholz ob napadu na Ukrajino napovedal povečanje obrambnega proračuna

Svet 27. Feb 202212:58 1 komentar
Nemški kancler Olaf Scholz
REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemški kancler Olaf Scholz je v parlamentu v odziv na rusko invazijo na Ukrajino napovedal povečanje nemškega obrambnega proračuna. Letos bo Nemčija za vojaško opremo namenila 100 milijard evrov, obrambni proračun pa bo presegel mejo dveh odstotkov bruto domačega proizvoda.

“Ustanovili bomo poseben sklad za vojsko,” je dejal nemški kancler Olaf Scholz na današnji izredni seji parlamenta in dodal, da bo proračun namenjen za naložbe in oborožitev. Parlament je pozval, da se ustanovitev posebnega sklada zapiše v ustavo. “Letos bomo začeli in vsako leto bomo namenili več kot dva odstotka BDP za obrambo,” je dejal Scholz. To je sicer cilj, ki so si ga že pred leti zadale članice Nata, a ga Nemčija doslej ni dosegala, zaradi česar je bila deležna kritik zlasti iz ZDA.

Scholz je v nagovoru tudi poudaril, da stroge sankcije, ki so jih zahodne zaveznice uvedle proti Rusiji zaradi njenega vdora v Ukrajino, že kažejo učinke, in opozoril, da bi lahko prišlo do dodatnih embargov, če Moskva ne bo spremenila svojega ravnanja. Dejal je, da je še vedno pripravljen na pogovore z Rusijo, vendar opozoril, da mora biti Moskva pripravljena na pravi dialog.

Nemški kancler je napovedal gradnjo dveh novih terminalov za utekočinjeni plin, s čimer bi zmanjšali odvisnost Nemčije od ruskega zemeljskega plina. Terminala bosta v mestih Brunsbüttel in Wilhelmshaven na severu Nemčije. Dodal je, da je svet z ruskim napadom na Ukrajino vstopil v novo obdobje, in opozoril, da se zahodni zavezniki sprašujejo, ali lahko zberejo dovolj moči, da postavijo meje “vojnim hujskačem”, kot je Vladimir Putin.

Nemška vlada se je v soboto odločila, da bo ukrajinskim oboroženim silam čim prej dobavila tisoč kosov protitankovskega orožja in 500 raket zemlja-zrak tipa stinger. Scholz je ob tem poudaril, da predstavlja ruski napad na Ukrajino pomemben preobrat, saj ogroža “našo celotno povojno ureditev”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje