V Beogradu po strelskem napadu začeli zaprto sojenje staršem mladoletnika

Svet 29. Jan 202415:32 0 komentarjev
Po strelskem napadu na beograjski osnovni šoli maja 2023
Po strelskem napadu na beograjski osnovni šoli maja 2023 (Foto: PROFIMEDIA)

Na višjem sodišču v Beogradu se je danes začelo sojenje staršem takrat 13-letnika, ki je na svoji osnovni šoli Vladislav Ribnikar v Beogradu z očetovo pištolo 3. maja lani ubil devet učencev in varnostnika ter ranil šest ljudi. Sojenje bo po odločitvi sodišča zaprto za javnost, spremljale ga bodo lahko le družine žrtev, poročajo srbski mediji.

Izključitev javnosti je zaradi varstva pravic mladoletnih oškodovancev v postopku predlagalo višje državno tožilstvo. Obramba obtoženih je na drugi strani zahtevala, da bi bilo sojenje odprto za javnost. Vsem, ki sodelujejo v postopku, je sodišče po poročanju portala N1 Srbija tudi prepovedalo dajati izjave, saj bodo sicer zagrešili kaznivo dejanje.

Srbsko višje državno tožilstvo je v obtožnici zahtevalo 12 let zapora za očeta ter dve leti in pol zapora za mamo mladoletnega strelca. Oče je obtožen hudega kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti, ker je 13-letnega sina kljub njegovi mladosti učil streljati s strelnim orožjem, in ker orožja, ki ga je v napadu uporabil deček, ni ustrezno zavaroval. Mami sodijo zaradi nezakonitega posedovanja orožja.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sta se starša danes izrekla za nedolžna, potem ko je sodnik prebral obtožnico, obramba in tožilstvo pa sta podala uvodne besede. V torek bo svoja stališča podrobneje predstavila obramba. Sodijo tudi lastniku strelskega kluba, v katerem se je 13-letnik učil streljati, in proti tamkajšnjemu inštruktorju. Obtožena sta krivega pričanja med preiskavo, tožilstvo pa za vsakega od njiju zahteva po tri leta zapora.

Deček je v strelskem pohodu na beograjski osnovni šoli 3. maja lani najprej ustrelil varnostnika in tri učenke, potem pa je odšel do učilnice za zgodovino, kjer je izstrelil skupno 45 nabojev. Tam je ubil šest učencev, še pet učencev in učiteljico pa hudo ranil. Zaradi preživete travme so vsi učenci v tem razredu dobili status oškodovanca, ne glede na to, ali so bili ranjeni ali ne.

Zaradi mladosti K. K. za svoja dejanja ne more kazensko odgovarjati, so pa proti njemu in njegovim staršem, pa tudi šoli in državi, odškodninsko tožbo lani vložili svojci žrtev strelskega napada.

Strelskemu incidentu na šoli je v Srbiji dan kasneje sledil še en tragičen dogodek, ko je 20-letnik s strelnim orožjem v treh vaseh blizu Mladenovca ubil devet ljudi, večinoma mladih.

Oba dogodka sta privedla do množičnih protestnih shodov proti nasilju. Udeleženci protestov so zahtevali tudi zamenjavo članov sveta za regulacijo elektronskih medijev in ukinitev resničnostnih šovov ter zamenjavo notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!