V Beogradu protestniki že osmič zavzeli ulice, blokirali so tudi avtocesto

Svet 25. Jun 202308:09 3 komentarji
srbija proti nasilju, protest, beograd
N1 Srbija

V Beogradu je v soboto potekal osmi protest Srbija proti nasilju. Vsakotedenski protivladni shodi so v srbski prestolnici stalnica od začetka maja, ko sta v dveh strelskih napadih 13-letnik in 20-letnik ubila skupno 19 ljudi. Število smrtnih žrtev strelskega napada z začetka maja pri mestu Mladenovac v Srbiji je dan pred sobotnim protestom naraslo na devet. Demonstracije so sicer potekale še v okoli desetih drugih krajih v Srbiji.

V Beogradu so protestniki blokirali avtocesto, ceste in ulice pa so nezadovoljni državljani zasedli še v številnih ostalih srbskih mestih, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Po navedbah Voice of America (VOA) je shod nekaj posameznikov tokrat potekal tudi v Washingtonu, kjer so se pripadniki tamkajšnje srbske izseljenske skupnosti zbrali pred Belo hišo, da bi opozorili na dogajanje v domovini.

Zahteve protestnikov in predstavnikov opozicije ostajajo enake. To so zamenjava vseh članov sveta za regulacijo medijev, ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki promovirajo nasilje, kot tudi tiskanih medijev, ki to počnejo. Vse glasnejši so tudi pozivi k odstopu predsednika Aleksandra Vučića.

srbija proti nasilju, protest, beograd
Nikola Kojić/N1 Srbija

Zahtevajo tudi odstavitev notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina ter sprejem odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića. Prav tako zahtevajo odvzem nacionalnih frekvenc provladnima komercialnima televizijama Pink in Happy.

Srbske oblasti opoziciji očitajo zlorabo tragičnih dogodkov. Demonstracije, ki so sprva potekale v Beogradu, so se v zadnjih tednih razširile po celotni Srbiji. To soboto so protestniki promet blokirali še v Šapcu, Novem Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pirotu, Leskovcu in Vranju.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje