V BiH aretirali slovenskega državljana, enega najbolj iskanih ubežnikov v Evropi

Slovenija 11. Dec 202318:07 3 komentarji
Aretacija Slovenca v BiH
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Srbske/N1 BIH

V mednarodni akciji Tokio so policisti direktorata za organizirana in huda kazniva dejanja ministrstva za notranje zadeve Republike Srbske na Jahorini v Bosni in Hercegovini (BiH) aretirali člana organizirane kriminalne združbe, za katerim je bila razpisana Interpolova in Europolova tiralica. Gre za državljana Slovenije ter BiH Mladena Samardžijo, ki je med drugim preprodajal kokain in heroin, poroča N1 BiH.

V okviru preiskave so policisti ugotovili, da se je Mladen Samardžija z vodenjem organizirane kriminalne združbe ukvarjal na območju Evropske unije (EU), Bosne in Hercegovine (BiH), Srbije in Črne gore. Policisti so v preiskavi dokumentirali prevoz in prodajo prek 40 kilogramov kokaina in pol kilograma heroina, poroča N1 Sarajevo.

Ob aretaciji so zasegli kilogram kokaina, 8.000 konvertibilnih mark (okoli 4.095 evrov), 122.580 evrov, štiri pištole, 20 nabojev, prenosni računalnik, več mobilnih telefonov, manjšo količino konoplje in več vozil.

Po kriminalistični obravnavi bodo Samardžijo predali tožilstvu BiH, zoper njega pa podali poročilo o kaznivih dejanjih organiziranega kriminala v zvezi s kaznivimi dejanji nedovoljene prodaje prepovedanih drog, pranja denarja in oviranja dela pravosodja. Za omenjena kazniva dejanja je predpisana do 10-letna zaporna kazen.

Mladen Samardžija, rojen leta 1990 v Sloveniji, je sicer obtožen članstva v združbi, ki je delovala v okviru mednarodne kriminalne združbe, znane kot Kavaški klan iz Črne gore. Sam naj bi usklajeval akcije združbe in novačil nove člane ter si tako nezakonito pridobil veliko premoženjsko korist.

Samardžijo so že lani aretirali v kraju Pale v BiH, potem ko so v njegovem vozilu našli 58.400 evrov gotovine in štiri mobilne telefone. Že takrat so organi pregona v BiH vedeli, da gre za enega najbolj iskanih ubežnikov v Evropi, a so ga izpustili, saj ga je dvojno državljanstvo varovalo pred izročitvijo Sloveniji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje