Sojenje v zadevi Kavaški klan: zaslišanje skesanca in neuspešni poskusi obrambe

Slovenija 30. Avg 202318:33 1 komentar
Sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem skesanca S. T., nadaljevalo sojenje v zadevi Kavaški klan. Obramba je bila neuspešna z zahtevama po izločitvi predsednika sodnega senata in zaslišanja skesanca.

Na nadaljevanju sojenja v zadevi Kavaški klan na ljubljanskem okrožnem sodišču je sodni senat zavrnil zahtevo zagovornikov prvoobtoženih bratov Kadivec za izločitev predsednika sodnega senata Tomaža Bromšeta. Sledilo je zaslišanje skesanca S. T., ki je sicer med obtoženimi, a je na predobravnavnem naroku priznal krivdo in se izpovedal sodišču.

Odvetnika Branko Gvozdić in Miha Šosić, ki zastopata prvoobtožena Klemna oz. Blaža Kadivca, sta izločitev Bromšeta zahtevala, ker je izključil javnost na predobravnavnih narokih, ko je S. T. priznal krivdo.

Obramba je bila nato neuspešna še s poskusom izločitve zaslišanja S. T., glede katerega je Bromše sprejel sklep, da se zanj odredijo zaščitni ukrepi za ves čas trajanja kazenskega postopka, tako da so ga zaslišali preko videokonferenčnega klica. Bromše je dodal, da gre za de facto obremenilno pričo, tako da je zatrdila tudi obramba.

Kaj je povedal skesanec?

S. T. je med drugim povedal, da je skupaj s skesancem Darkom Nevzatovićem ustanovil dve tranzitni družbi, 4.000 evrov zagonskega denarja zanju pa mu je v kuverti izročil Klemen Kadivec. Z družbama so nato pod krinko legalnega tovora iz Španije in Nizozemske prevažali konopljo oz. kokain.

Denar za nakup droge mu je v Sloveniji izročal Blaž Kadivec, je dejal. Denar je prejel v vakuumski vreči, iz katere je bilo razvidno da vsebuje papir, na njej pa je bil napisan denarni znesek. Po izpovedbah S. T. je za domnevno hudodelsko združbo vsak teden prevažal zneske v višini okoli 300.000 evrov. Vsega skupaj je bilo takšnih prevozov okoli deset, je dodal.

Na nekem drugem prevozu v sklopu teh dveh podjetij je po navedbah S. T. izginilo 60.000 evrov, kasneje pa še 20.000. Zaradi tega so začeli na Nevzatovića pritiskati z grožnjami, ob tem so ga bremenili še z ustanovnim denarjem za tranzitni družbi, skupaj v znesku 680.000 evrov. Po posvetu sta Nevzatović in S. T. prišla do skupnega zaključka, da jima domnevna hudodelska združba nastavlja past in ju skuša izkoristiti.

Združba nadalje ni kazala posluha za operativno delovanje tranzitnega podjetja, je dejal S. T. Podjetji namreč nista imeli denarja za plače voznikov, Klemen Kadivec pa je po izpovedbi S. T. Nevzatoviću dejal, da vozniki ne rabijo prejemati plač, saj prejemajo provizije od prevoza droge. Po njegovih besedah pa je bilo teh provizij mesečno komaj nekaj sto evrov. V vsaj enem primeru je moral legalni tovor raztovarjati v povsem drugem delu Španije, kot je sicer dostavil nelegalni tovor. Tudi zato je S. T. vozil brez počitka in v ta namen uporabljal dve tahografski kartici.

okrožno sodišče, Livar
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po aretaciji v Nemčiji je S. T. v priporu od drugih kurirjev izvedel, da so ga nadrejeni v Sloveniji na veliko oškodovali. Drugi kurirji so namreč prejemali provizijo v višini treh odstotkov od vrednosti droge, ki so jo prevažali. Za prevoz kilograma kokaina iz Nizozemske do Nemčije so tako dobivali po 1.500 evrov, za prevoz kilograma kokaina do Slovenije pa bi prejemali tudi 2.000 evrov, je njihove ocene navedel S. T. V eni od voženj je sicer pripeljal kar 42 kilogramov kokaina, za prevoz pa prejel provizijo v višini 1.000 evrov.

Obtožnica sicer 14 obtoženih v zadevi Kavaški klan bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, jo prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jo prodali preprodajalcem droge.

Kavaški klan sicer izvira iz Črne gore, zoper nekatere domnevne člane klana pa je na koprskem sodišču tekel ločen postopek. Tako sta bila Klemen Kadivec in Bojan Stanojević obsojena sodelovanja pri ugrabitvi Danijela Božića, ki je bil zatem umorjen, in Žarka Tešanovića. Kadivcu je sodnica prisodila enotno kazen šest let in pet mesecev zapora, Stanojeviću pa štiri leta in devet mesecev. Za obtožbo hudodelskega združevanja je izrekla oprostilno sodbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje