Izjemno redka ptica skrenila s poti in pristala nedaleč od nas

Magazin 04. Nov 202114:51 > 15:14 0 komentarjev
Plešasti ibis
PROFIMEDIA

V okolici bosanskega mesta Cazin so opazili redko vrsto ptice plešasti ibis, ki je v tem delu Evrope izumrla že na sredini 17. stoletja. Okoljske organizacije opozarjajo, da je očitno skrenila s svoje običajne selitvene poti.

V Bosno in Hercegovino (BiH), natančneje v okolico mesta Cazin, je priletela ptica vrste plešasti ibis z imenom Nova. Vrsta je v tem delu Evrope izumrla že v 17. stoletju, zdaj pa se je kot kaže vsaj začasno vrnila iz Avstrije, preko Italije in Hrvaške.

Informacijo je potrdila organizacija za varstvo okolja Bentornato Ibis, ki ima sedež v Italiji. V organizaciji spremljajo gibanje te izjemno redke vrste ptic, ki jih je po njihovih raziskavah na svetu le še okoli tristo.

“Nova je prispela v BiH,” so sporočili iz okoljske organizacije.

“Trenutno se nahaja v bližini Cazina, njena natančna lokacija pa je na voljo v brezplačni aplikaciji Animal Tracker. Pomagajte nam jo spremljati in delite ta poziv,” so zapisali.

Vrsti grozi izumrtje po vsem svetu

Na svoji Facebook strani so podelili še nekaj dodatnih informacij o ptici.

“Severni plešasti ibis je selitvena vrsta, ki je na območju srednje Evrope predvsem zaradi ubijanja izumrla na sredini 17. stoletja. Danes velja, da vrsti grozi izumrtje po vsem svetu,” so zapisali.

Nacionalna ptica Sirije

Plešaste ibise sicer najdemo v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, vrsta pa velja tudi za nacionalno ptico Sirije. Za plešaste ibise je značilno, da imajo na glavi perje, ko odrastejo pa to perje izpade. Zato so jih tudi poimenovali plešasti ibis. Ptica sicer zraste do 70 oziroma 80 centimetrov, preostali del trupa pa je pokrit s črnim perjem, ki ima na soncu bakreno zelen in vijoličen odsev. Ima rdeč kljun in rdečo kožo, hrani pa se z žuželkami, kuščarji in včasih manjšimi sesalci.

Ptico pred tem opazili na Hrvaškem

Ptico Nova so pred slabim tednom dni opazili tudi na Hrvaškem. Kot so poročali mediji, so jo videli v bližini mesta Reka.

Takrat je organizacija Waldrappteam, ki se ukvarja z zaščito te ptice, pojasnila, da je Nova poletela na obalo Jadrana, od koder naj bi se še naprej spuščala proti jugu. Dodali so, da je ptica skrenila s svoje običajne poti in bi morala hitro spoznati, da se je zmotila.

V začetku tedna na Cerkniškem jezeru opazili flaminga

V začetku tedna pa smo tudi v Sloveniji zabeleželi redek živalski pojav.

Kot smo poročali, sta na svoji selitveni poti Cerkniško jezero obiskali posebni ptici, velika plamenca oziroma flaminga.

Po besedah Tomaža Jančarja, ornitologa in strokovnega vodjo Notranjskega regijskega parka, so flaminga v njihovem parku do zdaj opazili samo enkrat, in sicer decembra 2014. Tokrat je kar dva v svoj objektiv ujel fotograf Zoran Vidrih.

flamingo
Zoran Vidrih

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!