V Bolgariji stranke dosegle dogovor za oblikovanje stabilne vlade

Svet 22. Maj 202315:34 0 komentarjev
Marija Gabriel
PROFIMEDIA

Bolgarske stranke so dosegle dogovor za oblikovanje stabilne vlade. Ta bo delovala po načelu rotacije, in sicer 18 mesecev.

Nekdanja evropska komisarska za inovacije Marija Gabriel, ki ji je bolgarski predsednik Rumen Radev pred tednom dni podelil mandat za sestavo vlade, je danes sporočila, da so stranke dosegle dogovor za oblikovanje stabilne vlade. Ob tem je pojasnila, da so morali za to vsi sprejeti veliko koncesij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vsi smo sprejeli veliko koncesij,” je na novinarski konferenci v Sofiji dejala Gabriel iz vrst konservativne stranke GERB-UDF, ki jo vodi nekdanji bolgarski premier Bojko Borisov.

Vlada naj bi delovala po načelu rotacije, in sicer 18 mesecev. Najprej bi funkcijo premierja devet mesecev opravljal Nikolaj Denkov iz stranke Nadaljujmo spremembe. V tem času bi Gabriel opravljala funkcijo podpredsednice vlade in zunanje ministrice, po devetih mesecih pa bi nato sama prevzela premierski položaj, poroča bolgarska tiskovna agencija BTA.

“Je oseba, ki lahko pomaga uresničiti prednostne naloge iz našega vladnega programa,” je o Gabriel povedal Denkov, medtem ko je mandatarka pojasnila, da morata dogovor zdaj podpreti tako njena kot Denkova stranka. Ob tem se je za pogovore zahvalila Gibanju za pravice in svoboščine ter strankama BSP za Bolgarijo in Obstajajo takšni ljudje, s katerimi so potekali pogovori.

GERB-UDF ima v parlamentu 69 poslanskih mest, Nadaljujmo spremembe pa 64, kar bi novi vladi dalo večino. Vendar pa je cilj pogajanj, ki jih vodi Gabriel, stabilna vlada z ustavno večino, ki bo lahko izpolnila zahteve, povezane s polnopravnim članstvom Bolgarije v EU, in izvedla celovito reformo pravosodja, navaja BTA.

V Bolgariji so 2. aprila potekale že pete parlamentarne volitve v zadnjih dveh letih, potem ko so po oktobrskih predčasnih volitvah propadli vsi trije ustavni poskusi za sestavo vlade. Že od avgusta lani začasno vlado vodi neodvisni politik Galab Donev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!