V Bruslju dosežen dogovor: strožja pravila za energetska podjetja

Gospodarstvo 15. Nov 202314:18 1 komentar
Onesnaženje
Foto: PROFIMEDIA

Svet EU in Evropski parlament sta dosegla dogovor o pravilih za zajezitev metana, ki nastanejo v energetiki. Predlagana zakonodaja prinaša nove zahteve za naftna, plinska in premogovniška podjetja.

Predlog je del svežnja Pripravljeni na 55, njegov cilj pa je prispevek k boju proti podnebnim spremembam.

Predlagana zakonodaja prinaša nove zahteve za naftna, plinska in premogovniška podjetja, ki se nanašajo na poročanje in preverjanje emisij metana ter na uvedbo ukrepov za zmanjšanje takšnih emisij.

Med drugim bodo morala podjetja odkrivati in preprečevati uhajanje metana, s predlogom pa se jim prepoveduje rutinsko zračenje in sežiganje; to bo po novem mogoče le takrat, ko ne bo druge izbire.

Predvidena so tudi orodja za spremljanje za zagotavljanje preglednosti emisij metana iz uvoza nafte, plina in premoga v EU, in sicer v treh fazah, tako da bi bile spremembe zaključene do leta 2030.

Države članice EU bi dobile pooblastila, da v primeru kršitve kršiteljem naložijo globe.

Evropska komisija je sredin dogovor označila za ključen v boju EU proti podnebnim spremembam. Metan ima po besedah predstavnikov komisije na globalno segrevanje v 100 letih 28-krat večji učinek kot ogljikov dioksid, v 20-letnem obdobju pa je njegov vpliv celo 84-krat močnejši.

“Ta sporazum v okviru svežnja Pripravljeni na 55 predstavlja velik dosežek. Njegovo besedilo je ključni prispevek k podnebnim ukrepom, saj je metan močan toplogredni plin, po prispevku k podnebnim spremembam je takoj za ogljikovim dioksidom in je odgovoren za tretjino trenutnega segrevanja. Zmanjšanje emisij metana nam bo pomagalo doseči podnebne cilje EU,” je okvirni dogovor danes v imenu predsedujoče EU Španije komentirala španska ministrica za ekološki prehod in demografske izzive Teresa Ribera Rodriguez.

Evropska komisija je predlog predstavila decembra 2021, zdaj ko je bil sprejet politični dogovor o njem, pa ga morajo ločeno potrditi države članice EU in Evropski parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje