Bruselj glede delegiranih tožilcev pričakuje takojšen odziv vlade

Slovenija 05. Okt 202116:27 > 16:28 0 komentarjev
Zastava Evropske unije
Yves Herman/REUTERS

V Evropski komisiji po odločitvi upravnega sodišča glede evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji pričakujejo odziv slovenske vlade brez odlašanja, je sporočil govorec komisije Christian Wigand.

Upravno sodišče je ugodilo tožbi obeh (ne)imenovanih evropskih delegiranih tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja ter odpravilo sklep vlade o razveljavitvi postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev in zadevo vrnilo vladi v ponoven postopek.

Na evropskem javnem tožilstvu (EPPO) so za STA sporočili, da odločitve upravnega sodišča za zdaj niso pripravljeni komentirati. Evropska glavna tožilka Laura Codruta Kövesi je sicer konec minulega tedna znova ostro opozorila na problem zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji. Poudarila je, da je po štirih mesecih delovanja to eden glavnih izzivov za evropsko javno tožilstvo, ki je ključno za zaščito proračuna EU.

Slovenija je edina sodelujoča članica, ki še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev, kar po njenih besedah spodkopava učinkovitost delovanja. “Dejstvo, da država članica onemogoča ustrezno delovanje pravosodne institucije EU, je zelo nevaren presedan,” je posvarila.

Ministrstvo za pravosodje je v odzivu glede sodbe upravnega sodišča sporočilo, da se bo o nadaljnjih korakih posvetovalo na ravni vlade.

EU
PROFIMEDIA

Sprožitev postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje?

Kövesi ima sicer zvezane roke, kot je sama dejala junija v pogovoru s skupino medijev, tudi STA. Ukrepa lahko Evropska komisija, ki je doslej čakala na odločitev slovenskega upravnega sodišča. Najverjetnejša možnost ukrepanja Komisije v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji je sprožitev pravnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, ki se lahko konča na Sodišču EU.

Tako na Evropski komisiji kot na evropskem javnem tožilstvu so že večkrat pojasnili, da je lahko evropsko tožilstvo začelo delovati tudi brez delegiranih tožilcev iz Slovenije, saj ima ta v kolegiju tožilstva v Luksemburgu svojega evropskega tožilca Jako Brezigarja, ki lahko prevzame primere iz Slovenije.

Vendar ta položaj ni vzdržen, je konec minulega tedna znova opozoril govorec Komisije Christian Wigand. Pojasnil je, da so v stiku s slovenskimi oblastmi, in spomnil, da je bila tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen julija v Sloveniji jasna, da je dogovore treba spoštovati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!