V deželni vladi na avstrijskem Koroškem tudi koroški Slovenec

Svet 04. Apr 202313:30 0 komentarjev
manuel jug
Tomo Weiss/ZSO

Na avstrijskem Koroškem po marčevskih volitvah poteka oblikovanje deželne vlade, ki jo z ljudsko stranko sestavljajo socialdemokrati. V novi deželni vladi pa bo kot nadomestni član tudi koroški Slovenec Manuel Jug. Koroški deželni zakon namreč določa, da "člana deželne vlade v primeru, da se ne more udeležiti seje ali da mu predčasno preneha mandat, zastopa njegov namestnik".

Predsedstvo socialdemokratov (SPÖ) na avstrijskem Koroškem, ki bodo skupaj z ljudsko stranko (ÖVP) prihodnjih pet let v vladajoči koaliciji te dežele, je v ponedeljek sprejelo kadrovske odločitve po nedavnih deželnih volitvah. V novi deželni vladi bodo isti člani iz vrst SPÖ kot doslej, nov nadomestni član pa bo koroški Slovenec Manuel Jug.

Mandat v deželnem zboru si je zagotovil dvojezični župan Bistrice pri Pliberku Hermann Srienz (SPÖ), še poroča avstrijska radiotelevizija ORF na svoji spletni strani. V deželni zbor v Celovcu se je sicer na volitvah 5. marca uvrstil tudi nekdanji župan Železne Kaple, koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška.

Socialdemokrati so na deželnih volitvah zmagali z 38,9 odstotka glasov, kar je sicer znaten padec glede na prejšnje volitve pred petimi leti, ko jih je podprlo 48 odstotkov volilcev. Sledijo svobodnjaki (FPÖ) s 24,5 odstotka glasov, na tretjem mestu je ljudska stranka (ÖVP) s 17 odstotki, Ekipo Koroška pa je podprlo 10,1 odstotka volilcev.

Deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ) in Martin Gruber (ÖVP) sta v petek sporočila, da bosta ti stranki, ki sta skupaj vladali že doslej, oblikovali vladajočo koalicijo tudi za nadaljnjih pet let.

Ena od krovnih organizacij Slovencev na avstrijskem Koroškem, Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), je v odzivu zapisala, da z zanimanjem spremlja koalicijska pogajanja o prihodnji deželni vladi, in izrazila pričakovanje, da bodo v novem vladnem programu koroški Slovenci imeli svoje mesto. Pri tem je NSKS opozoril na nekaj odprtih vprašanj v deželni pristojnosti, kot sta financiranje dvojezičnih in večjezičnih vrtcev ter dvojezično sodstvo, še poroča ORF.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!