Zgodovinski trenutek: v Dubaju potrdili sporazum, “začetek konca fosilnih goriv”

Svet 13. Dec 202305:41 > 10:12 9 komentarjev

Na podnebni konferenci v Dubaju so potrdili sporazum, ki govori o "prehodu od fosilnih goriv v energetskih sistemih". Čeprav so si nekateri želeli ostrejše besedilo, se večina strinja, da gre za zgodovinski sporazum, ki pomeni začetek konca fosilnih goriv.

Potem ko se je predsedstvo podnebne konference v Dubaju na čelu s Sultanom Ahmedom al Džaberjem vso noč sestajalo s predstavniki skupin držav, so pogajalci zgodaj zjutraj dobili nov osnutek besedila.

V njem ni omenjene odprave (phase-out) ali postopnega opuščanja (phase-down) fosilnih goriv, ampak govori o “prehodu od fosilnih goriv v energetskih sistemih” (transitioning away from fossil fuels in energy systems) na pravičen in urejen način (just, orderly and equitable), pospešeno, že v tem “kritičnem desetletju”, da bi dosegli podnebno nevtralnost do leta 2050 v skladu z znanostjo. Poleg tega besedilo govori tudi o odpravi “neučinkovitih subvencij za fosilna goriva, ki ne naslavljajo energetske revščine ali pravičnega prehoda, takoj ko bo mogoče”.

Sultan al Džaber je na plenarnem zasedanju nato povedal, da besedilu, ki so ga pogajalci dobili danes zjutraj, ne nasprotuje nobena država. To pomeni, da je glavni dokument konference, imenovan Globalni pregled stanja, potrjen. Sledil je bučen aplavz v dvorani. Džaber se je v govoru zahvalil vsem pogajalcem, ki so “ponoči ob 3., 4. in 5. uri zjutraj prišli na sestanek z njim”.

Podnebna konferenca COP28 v Dubaju Podnebna konferenca COP28 v Dubaju
Foto: Sarah Neubauer/N1
Podnebna konferenca COP28 v Dubaju Podnebna konferenca COP28 v Dubaju
Foto: Sarah Neubauer/N1
Podnebna konferenca COP28 v Dubaju Podnebna konferenca COP28 v Dubaju
Foto: Sarah Neubauer/N1

“Prvič v 30 letih bi lahko zdaj dosegli začetek konca fosilnih goriv”

“V kratkem času smo skupaj prehodili dolgo pot. Trdo smo delali, da bi zagotovili prihodnost za naše ljudi in planet. Okrepili ste svoja prizadevanja, pokazali ste prilagodljivost, skupni interes ste postavili pred lastnega,” je v govoru dejal Sultan al Džaber, čigar vloga kot vodje nacionalne naftne družbe Združenih arabskih emiratov je ob začetku konference sprožala številne kritike med okoljskimi nevladnimi organizacijami.

Združeni arabski emirati so po njegovih besedah upravičeno ponosni na svojo vlogo pri preobrazbi planeta. “Svet je moral najti novo pot. In s tem, ko smo sledili naši zvezdi severnici, smo našli to novo pot,” je dejal. Po njegovih besedah je končni rezultat dolgotrajnih pogajanj trden akcijski načrt, ki ohranja cilj omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

Kot je opozoril, je sporazum dober le toliko, kolikor je dober njegovo izvajanje. Vodja programa Združenih narodov (ZN) za podnebje Simon Stiell je zbrane delegate pozval, naj obljube iz sporazuma, ki poziva k prehodu od fosilnih goriv, zdaj spremenijo v dejanja. Evropski komisar Za podnebje Wopke Hoekstra je poudaril, da je “človeštvo končno naredilo tisto, kar je že dolgo čakalo”.

Sultan Ahmed al Džaber
Predsedujoči podnebni konferenci Sultan Ahmed al Džaber (Foto: PROFIMEDIA)

“Trideset let smo porabili, da smo prišli do začetka konca fosilnih goriv,” je dejal. Španska ministrica za ekološki prehod Teresa Ribera Rodriguez, sicer tudi predsedujoča delegaciji ministrov EU, pa je priznala, da je pri zagotavljanju podnebne pravičnosti še vedno potrebna angažiranost držav. Hkrati današnjo odločitev vidi kot pomemben korak naprej in skupno zavezo držav, ki bo prinesla veliko v trenutnem kritičnem desetletju.

Predstavniki Savdske Arabije, ki so v zadnjih dneh najbolj glasno nasprotovali kakršni koli omembi fosilnih goriv v zaključnem dokumentu, so izrazili podporo načelu ZN o skupnih, a različnih odgovornostih držav za podnebne spremembe. “Izkoristiti moramo vsako priložnost za zmanjšanje izpustov ne glede na vir,” so še poudarili.

Zmedeni, da je sporazum razglašen za potrjenega

Po tem, ko je Džaber razglasil, da je sporazum potrjen, se je oglasila delegatka Samoe, ki predstavlja 39 otoških držav, ki bodo kmalu pod vodo, če se svet ne bo zavezal resnim ukrepom. Dejala je, da so “nekoliko zmedeni”, da je bil sporazum razglašen za potrjenega, preden so lahko povedali svoje stališče. Naštela je člene dogovora, ki so zanje sporni.

“Razočarani smo, da se besedilo glede fosilnih goriv osredotoča na energetske sisteme,” je poudarila. Predstavnica otokov je požela bučen aplavz, še večjega, kot ko je bilo razglašeno, da je sporazum sprejet. Sultan al Džaber se ji je zahvalil in dejal, da se je predsedstvo tudi z njimi, tako kot z vsemi ostalimi, posvetovalo pred razglasitvijo odločitve.

Dubaj, podnebna konferenca
Predstavnica otoških držav (Foto: N1)

Besedilo je dokaj blizu zahtevam Evropske unije (EU), ki je med drugim zahtevala jasne zaveze o odpravi fosilnih goriv in poziv k nujnosti ukrepanja še v tem desetletju. Ne glede na to, da so okoljske nevladne organizacije in otoške države želele ostrejše besedilo, gre za zgodovinski sporazum. Prvič namreč izrecno omenja fosilna goriva in pot h koncu njihove uporabe.

Po potrditvi sporazuma zdaj govorijo predstavniki držav. Čeprav pozdravljajo odločitev o skupnih zavezah, številni poudarjajo, da je to zgolj minimum. “Nekateri tu jočejo in to niso solze sreče,” je dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in se ob tem ozrla k predstavnikom Samoe in Marshallovoh otokov. “Njihove družine so ogrožene in današnji sporazum mora biti šele prvi korak k sprejetju ambicioznejših in bolj zavezujočih sklepov,” je poudarila

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje