Nova različica le za zaprtimi vrati, Džaber napovedal sestanke do 3. ure zjutraj

Svet 12. Dec 202312:21 > 19:35 2 komentarja
dubaj protest
Foto: Sarah Neubauer, N1

Sultan al Džaber se je na podnebni konferenci zvečer ločeno sestal s predstavniki skupin držav, ki so bile nezadovoljne z osnutkom, a so imele vsaka svoje interese ter jim pokazal novo različico dubajskega sporazuma, ki pa je javnosti niso razkrili. Predsedstvo konference bo besedilo usklajevalo do 3. ure zjutraj, so napovedali. Medtem so protestniki pred njihovimi vrati glasno zahtevali konec ere fosilnih goriv.

Podnebna konferenca COP28 v Dubaju bi se morala danes uradno zaključiti, a pogajanja še potekajo.

Sinoči je predsedstvo konference pod vodstvom Sultana al Džaberja predstavilo osnutek sporazuma, v katerem pa ni zapisanih zavez o odpravi fosilnih goriv, temveč poziva zgolj k zmanjšanju njihove proizvodnje in porabe. Emiratsko predsedstvo si je kot ključni cilj letošnjega COP zadalo prav omejitev rabe premoga, nafte in plina. Pogajanja se niso začela na konferenci, ampak na tehnični ravni potekajo že vse leto.

S predlogom naj bi bilo po neuradnih informacijah nezadovoljnih kar približno 80 odstotkov od 198 držav pogodbenic. Danes dopoldne so skupine za zaprtimi vrati usklajevale približevalne predloge, pri katerih je vsak nekoliko popustil, a podrobnosti niso znane.

Sultan al Džaber se je nato zvečer ločeno sestal s predstavniki skupin držav, ki so bile nezadovoljne z osnutkom, a so imele vsaka svoje interese. Pokazal jim je novo različico dubajskega sporazuma, ki pa je javnosti niso razkrili. V naslednjih urah se bodo nadaljevala dogovarjanja predsedstva konference s predstavniki skupin držav, tudi EU. Predsedstvo jih je obvestilo, da bodo sestanki potekali do 3. ure zjutraj.

DUBAJ, COP
Foto: Sarah Neubauer, N1

Za jutri je nato predvideno plenarno zasedanje s predstavniki držav vsega sveta, na katerem bodo potrdili sporazum. Če se bo seveda z njim strinjalo vseh 198 držav, sicer se bodo pogajanja nadaljevala.

Glasni pozivi k odpravi fosilnih goriv

Medtem pred poslopjem, v katerem potekajo pogajanja, glasno protestirajo podnebni aktivisti. Zahtevajo, naj bo v sporazumu zapisana odprava fosilnih goriv, saj da sicer konferenca sploh nima nobenega smisla.

“Končajte fosilno ero,” je zapisano na prostoru, posebej namenjenem protestnikom, ki je ob izhodu, tako da ga vidijo tudi pogajalci.

Nad ponedeljkovim predlogom so razočarane nevladne organizacije. Unicefova ambasadorka dobre volje iz Ugande Vaanessa Nakate je dejala, da je že utrujena od vsakoletnih razočaranj na podnebnih konferencah, tudi letos pa da ni nič drugače. Da bi bil COP28 uspešen, bi moral nujno obravnavati odpravo teh goriv, je poudarila. “Če voditelji po 28 letih podnebnih konferenc ne uspejo odpraviti temeljnega vzroka podnebne krize, potem ne samo, da nas puščajo na cedilu, ampak zaradi njih izgubljamo zaupanje v celoten proces,” je dodala.

Združeni arabski emirati so avtokratska država, v kateri so protesti sicer prepovedani. Območje, na katerem poteka podnebna konferenca, pa spada pod okrilje Združenih narodov, zato so podnebnim aktivistom morali dovoliti vstop. Oglejte si video o tem, pod kakšnimi pogoji lahko protestirajo in kaj zahtevajo.

Med tistimi, ki so bili nezadovoljni s ponedeljkovim predlogom sporazuma, so Evropska unija, otoške države, ZDA, pa tudi države v razvoju, v katerih sicer izpusti toplogrednih plinov naraščajo, a hkrati najbolj občutijo podnebne spremembe. “Del o blaženju podnebnih sprememb, vključno z vprašanjem fosilnih goriv, je treba znatno okrepiti, finančni del pa vsebuje netočnosti, ki jih je treba popraviti,” pa je opozoril tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva.

“Marshallovi otoki nismo prišli sem, da bi podpisali smrtno obsodbo,” je dejal njihov pogajalec John Silk, ki se zavzema za popolno odpravo fosilnih goriv. “Besedilo je daleč od tega, kar svet potrebuje za prelomnico,” je poudarila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

Skupina afriških držav ni zadovoljna s poglavji o prilagajanju in financiranju, saj so prepričani, da bi jih morale bogate države bolj finančno podpreti in tehnološko opremiti, da bodo lahko preživeli. Prav tako opozarjajo, da ni pravično, da bi morale bogate in revne države hkrati opustiti fosilna goriva in želijo, da je to zapisano v sporazumu. Predstavniki držav, proizvajalk nafte, po objavi osnutka niso dajali izjav za medije.

Po mnenju poznavalcev gre pri tem tudi za taktične manevre, saj z izražanjem nezadovoljstva obe strani skušata izsiliti več.

“Že dolgo je jasno, da je formulacija besedila okoli fosilnih goriv zapletena. So tisti, ki želijo postopno zmanjševanje, in so tisti, ki želijo postopno odpravo. Bistvo je doseči soglasje. Ne želimo zgolj ene formulacije, ki potem povzroča blokade v pogajalskem procesu,” je dejal predstavnik emiratskega predsedstva Madžid al Suvaidi. Dodal je, da je ponedeljkov osnutek prinesel iskrene in pragmatične pogovore o mejah, do katerih so posamezne države pripravljene popustiti.

“Prizadevati si moramo njihove poglede v besedilo umestiti tako, da bodo vsi zadovoljni in da bomo lahko napredovali k doseganju ciljev, med katerimi je zaustavitev segrevanja na 1,5 stopinje Celzija,” je še poudaril.

Znanstveniki že dolgo opozarjajo, da prostora za gnile kompromise ni. Po podatkih medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPPC) bodo glede na trende izpolnjevanja zavez emisije v letu 2030 zgolj za dva odstotka manjše kot v 2019, namesto da bi upadle za 43 odstotkov, kolikor bi potrebovali za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje