V enem dnevu opazili 68 kitajskih letal blizu Tajvana

Svet 14. Sep 202312:47 4 komentarji
Tajvan, vojaško plovilo
PROFIMEDIA

Po navedbah Tajvana so v zadnjem dnevu v bližini otoka opazili 68 kitajskih vojaških letal in deset plovil. Letala naj bi vstopila v območje tajvanske zračne obrambe in so večinoma letela proti jugu države in kanalu Bashi med tajvanskim otokom in Filipini.

Tajvanske oblasti so danes sporočile, da so v zadnjih 24 urah v bližini otoka zaznali več deset kitajskih vojaških letal in ladij.

Po navedbah tajvanskega obrambnega ministrstva Peking izvaja skupno pomorsko in zračno vojaško usposabljanje v zahodnem Tihem oceanu, pri katerem sodeluje tudi kitajska letalonosilka Shandong.

Kot je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Tajpeju, so v bližini otoka v zadnjih 24 urah opazili 68 kitajskih vojaških letal in deset plovil. Letala naj bi vstopila v območje tajvanske zračne obrambe in so večinoma letela proti jugu Tajvana in kanalu Bashi med tajvanskim otokom in Filipini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tajpej je že v sredo sporočil, da so v bližini otoka zaznali 35 kitajskih vojaških letal. Tudi japonsko obrambno ministrstvo je v sredo sporočilo, da je njihova mornarica opazila šest ladij, vključno s fregatami, rušilci in letalonosilko Shandong, ki plujejo v vodah približno 650 kilometrov južno od otoka Miyakojima, vzhodno od Tajvana.

Potrdilo je tudi, da so zaznali letala in helikopterje, ki so vzletali in pristajali z letalonosilke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Pekingu vojaških vaj za zdaj niso komentirali, je pa vzhodno poveljstvo kitajskih sil, ki običajno vodi vojaške vaje v okolici Tajvana, v sredo sporočilo, da je “ena od letalskih enot nedavno izvedla usposabljanje z dosegom več tisoč kilometrov”.

Gre za nov primer že dlje časa trajajočega naraščanja napetosti med Kitajsko in Tajvanom, ki ga Peking vidi kot del svojega ozemlja, pa tudi drugimi državami v indijsko-tihomorski regiji in svetovnimi velesilami, kot so ZDA, ki želijo zamejiti vpliv Kitajske na tem območju in so nedavno tudi prvič odobrile neposredno vojaško pomoč Tajvanu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje