V EU so se dogovorili, do kdaj bo veljalo digitalno covidno potrdilo

Koronavirus 14. Jun 202209:34 > 10:04 2 komentarja
PCT
BOBO

Članice EU in Evropski parlament so dosegli okvirni dogovor o podaljšanju veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila do 30. junija 2023.

Članice EU in Evropski parlament so v ponedeljek dosegli okvirni dogovor o podaljšanju veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila do 30. junija 2023, je sporočilo francosko predsedstvo Svetu EU. Dogovor morata zdaj potrditi še Svet EU, torej države članice, in Evropski parlament.

Digitalno covidno potrdilo je igralo pomembno vlogo pri omogočanju prostega prehoda ljudi med pandemijo. Potrdilo omogoča ljudem, da s QR kodo dokažejo, da so bili cepljeni proti covidu-19, imajo negativen rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom oziroma so preboleli covid-19.

Podaljšanje veljavnosti potrdila je februarja predlagala Evropska komisija. Kot je ob tem poudarila, bo to zagotovilo, da bodo lahko potniki med potovanjem po EU še naprej uporabljali svoje potrdilo, če bodo države članice ohranile nekatere javnozdravstvene ukrepe.

Ukinitev potrdil je možna kadarkoli, če bo to epidemiološka slika dopuščala, so sporočili iz Sveta EU.

Evropska komisija je zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila predlagala marca 2021, uredba pa je nato stopila v veljavo 1. julija lani, s čimer je bilo olajšano prehajanje mej med poletno turistično sezono.

V skladu z dogovorom bo Evropska komisija do konca leta pripravila podrobno poročilo, vključno z morebitnimi zakonodajnimi predlogi glede covidnih potrdil.

Minuli teden so v Sloveniji potrdili približno 2.000 primerov koronavirusnih okužb, okoli 300 več kot teden prej. Prvič po drugi polovici letošnjega marca so tako znova zaznali rast števila okužb. Medtem je število hospitaliziranih zaradi covida-19 padlo pod 20, število tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, pa vztraja pod pet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje