V EU nič več kave, zaradi katere krčijo gozdove

Gospodarstvo 06. Dec 202212:40 0 komentarjev
kava
PROFIMEDIA

Svet EU in Evropski parlament sta dosegla začasni dogovor o prepovedi uvoza proizvodov, ki veljajo za glavne dejavnike krčenja gozdov, vključno s kavo, kakavom in sojo, so sporočili iz Evropske komisije. Uvozniki bodo morali dokazati, da izdelki niso prispevali h krčenju gozdov, in predložiti podatke o njihovem izvoru.

Po predlogu uredbe bi zagotovili, da vrsta proizvodov, ki pride na evropski trg, ne bo več prispevala h krčenju in propadanju gozdov v EU in drugod po svetu, so sporočili iz Evropske komisije.

Seznam prepovedanih izdelkov med drugim vključuje palmovo olje, govedo, sojo, kavo, kakav, les in gumo. Te izdelke so opredelili kot tiste, ki spodbujajo krčenje gozdov, če so bili proizvedeni na zemljiščih, ki so jih z letom 2021 začeli krčiti.

Podjetja, ki uvažajo izdelke iz te skupine, bodo morala dokazati, da njihovi izdelki ne prispevajo h krčenju gozdov, in predložiti podatke o kmetijskih zemljiščih, na katerih so jih pridobili.

Predsednik odbora Evropskega parlamenta za okolje Pascal Canfin je pozdravil sporazum in njegov vpliv na izdelke za široko porabo. Okoljevarstveni organizaciji WWF in Greenpeace pa sta predlog označili za zgodovinskega in prelomnega.

Predlog bosta morala Evropski parlament in Svet EU še potrditi. Ko se bo uredba uveljavila, bodo imela večja podjetja 18 mesecev časa za uskladitev z novimi pravili. Mikro in mala podjetja bodo imela za prilagoditev še nekoliko več časa.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) ocenjuje, da so v zadnjih treh desetletjih po vsem svetu skrčili za 420 milijonov hektarjev gozdnih površin. To je več od površine EU, so opozorili v Bruslju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!