V Evropski uniji lani na cestah več žrtev kot leta 2020

Svet 17. Okt 202215:12
vožnja, promet
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na cestah v EU je lani umrlo približno 19.900 ljudi, kar je šest odstotkov več kot leta 2020, kažejo podatki, ki jih je danes objavila Evropska komisija. Danes bodo podelili tudi nagrade za odličnost na področju varnosti v cestnem prometu po vsej Evropi. Med nominiranimi prispevki je pobuda Zavoda Reševalni pas iz Slovenije.

Po zadnjih ocenah je lani na cestah v EU umrlo okoli 19.900 ljudi, kar je šest odstotkov več kot leta 2020. V letih 2019 in 2020 je število smrtnih primerov na letni ravni upadlo za 17 odstotkov, na kar so v veliki meri vplivali ukrepi zaradi pandemije covida-19.

Medtem ko je povprečje smrtnih primerov v EU znašalo 45 na milijon prebivalcev, so bile med državami članicami razlike, ki so se gibale od 20 smrtnih primerov na milijon prebivalcev na Švedskem do 92 smrtnih primerov na milijon prebivalcev v Romuniji. Predhodni podatki za prvih sedem mesecev letošnjega leta kažejo povprečno povečanje števila smrtnih žrtev v cestnem prometu za deset odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Vendar pa je trenutni trend še vedno pod ravnijo iz časa pred pandemijo, je razvidno iz podatkov, ki jih je objavila Evropska komisija.

EU si prizadeva, da bi do leta 2030 prepolovili število smrtnih žrtev v cestnem prometu ter do leta 2050 uresničili “vizijo nič”, po kateri bi se približali cilju nič smrtnih žrtev in nič resnih poškodb na cestah v Evropi. Evropska komisija bo sicer danes objavila tudi nagrade za odličnost na področju varnosti v cestnem prometu, ki so priznanje za inovativne projekte na tem področju v Evropi. Med nominiranci je tudi slovenski Zavod Reševalni pas s pobudo za vzpostavitev reševalnega pasu v primeru zastojev na avtocestah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.