V Franciji bodo več milijonov rac cepili proti ptičji gripi

Svet 02. Okt 202312:53 1 komentar
raca
PROFIMEDIA

Francija je danes začela akcijo cepljenja rac proti ptičji gripi, po poročanju francoske tiskovne agencija AFP edino tovrstno v Evropi. Pristojni upajo, da se bodo s tem izognili odrejenemu zakolu več milijonov rac, ki je industrijo v zadnjih letih močno finančno prizadel.

“Virus je močno prisoten, cepljenje pa bi pomenilo, da bi se soočali samo še s posamičnimi primeri ptičje gripe, s čimer bi se izognili množičnim odrejenim zakolom na farmah,” je po navedbah AFP dejala Jocelyn Marguerie iz francoskega združenja veterinarjev SNGTV.

Cepljenje je z oktobrom obvezno za vse farme, ki gojijo več kot 250 ptic, race pa bodo prejela dva odmerka cepiva, prvega pri starosti deset dni. Veterinarji pričakujejo, da bodo do prihodnjega poletja cepili okoli 60 milijonov rac.

Francoska vzreja rac, ki je pomembna predvsem za pridobivanje jeter za kulinarično specialiteto foie gras in meso, je še posebej občutljiva na aviarno influenco. Ker race virus izločijo pred pojavom simptomov, ga namreč lahko nenadzorovano širijo.

pašteta iz račjih jeter
PROFIMEDIA

Francoski rejci perutnine so beležili val izbruhov ptičje gripe med letoma 2015 in 2017, od leta 2020 pa se vsakoletno soočajo z izbruhom, čeprav letos zaenkrat ne poročajo o žariščih.

Odkritje primera ptičje gripe sicer pomeni odrejeni zakol vseh ptic na okuženi farmi in tudi v okolici, s čimer se za daljše obdobje prekine proizvodnja mesa, kmetom pa zakol predstavlja veliko finančno breme.

Ob uvedbi obveznega cepljenja pa se tako v Franciji kot v tujini pojavljajo njegovi nasprotniki, ki pravijo, da ne bodo kupovali mesnih izdelkov, pridobljenih iz cepljenih rac, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje