V Franciji zaradi sevanja ustavili prodajo starega modela iPhona

Digitalno 13. Sep 202319:37 2 komentarja
iPhone 12
PROFIMEDIA

Na isti dan, ko je Apple predstavil najnovejši iPhone 15, je Francija napovedala možnost odpoklica starejšega modela telefona tega tehnološkega velikana. Njihov nadzorni organ, pristojen za radijske frekvence, namreč ugotavlja, da telefon oddaja preveč elektromagnetnega sevanja.

Francija je Applu odredila, naj ustavi prodajo telefona iPhone 12, ker oddaja preveč elektromagnetnega sevanja. Francoski nadzorni organ, pristojen za radijske frekvence, je tehnološkemu velikanu naročil še, naj popravi obstoječe naprave. Če težave ne bodo mogli odpraviti s posodobitvijo programske opreme, bodo morali odpoklicati vse iPhone 12, ki so bili kadarkoli prodani v državi, piše BBC.

V preteklosti je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že poskušala razbliniti strahove glede sevanja, ki ga oddajajo mobilni telefoni. WHO tako navaja, da ni dokazov, na podlagi katerih bi lahko sklepali, da je izpostavljenost elektromagnetnim poljem nizke ravni škodljiva za ljudi.

Apple je iPhone 12 prvič predstavil septembra 2020. Ta model je še vedno v prodaji po vsem svetu.

Odločitev francoskega organa ANFR bo Apple izpodbijal. Za BBC so navedli, da so regulatorju predložili lastne laboratorijske rezultate in rezultate drugih, ki kažejo, da je naprava skladna z vsemi ustreznimi pravili. iPhone 12 je bil priznan kot skladen s predpisi o ravneh sevanja po vsem svetu, so dodali.

iPhone 12
PROFIMEDIA

Francoski minister za digitalno tehnologijo Jean-Noel Barrot je povedal, da je bila odločitev sprejeta zaradi ravni sevanja, ki je presegla sprejemljiv prag. Po njegovih besedah je ANFR ugotovil, da je specifična stopnja absorpcije (SAR) telefona iPhone 12 presegla zakonsko dovoljeno vrednost.

“Apple naj bi se odzval v dveh tednih,” je dejal. “Če tega ne bodo storili, sem pripravljen odrediti odpoklic vseh telefonov iPhone 12. Pravilo je enako za vse, tudi za digitalne velikane.”

Francija bo svoje ugotovitve delila z drugimi regulativnimi organi, kar bi po Barrotovih besedah lahko povzročilo “učinek snežne kepe”.

Jean-Noel Barrot
Jean-Noel Barrot (Foto: PROFIMEDIA)

ANFR je SAR preverjala na dva načina: ko je blizu uporabnika in ko je od njega nekoliko oddaljen. Mejna vrednost pri tesnem stiku – na primer, ko uporabnik telefon drži v roki ali ga ima v hlačnem žepu – je štiri vate na kilogram. Francozi so pri iPhonu 12 izmerili vrednost 5,74 vata na kilogram, piše BBC.

Vrednost pri nekoliko bolj oddaljeni uporabi – kot je na primer, ko je telefon v torbi ali žepu jakne – pa je bila pri iPhonu 12 pod določeno mejo.

Novico so v Franciji prvič objavili v torek, ko je Apple predstavil novi iPhone 15. Gre za prvi Applov telefon, ki se polni prek USB-C. Apple je napovedal, da bo prodajal adapter, da bodo uporabniki še naprej lahko uporabljali obstoječe polnilce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje