V Genovi policija razgnala protestnike, v Trstu vztrajajo

Svet 21. Okt 202111:53 0 komentarjev
Protest v Trstu
Borut Živulović/REUTERS

Italijanska policija je davi razgnala protestnike, ki so sedem dni s sedenjem blokirali enega od vhodov v pristanišče v Genovi. Medtem protestniki v Trstu vztrajajo in za petek napovedujejo velik shod.

Italijanska policija je davi razgnala protestnike, ki so sedem dni s sedenjem blokirali enega od vhodov v pristanišče v Genovi. Na ta način so protestirali proti uvedbi pogoja PCT za vse zaposlene v Italiji. Njihovi somišljeniki v Trstu medtem še vztrajajo na osrednjem trgu in za petek napovedujejo velik shod z udeleženci iz vse države.

Protesti so se začeli minuli petek, potem ko so v Italiji uveljavili obveznost PCT za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju. Ti morajo po novem predložiti potrdilo, da so ali cepljeni proti covidu-19 ali so ga v minulih šestih mesecih preboleli ali pa so bili v zadnjih dveh dneh negativni na testiranju. Če tega ne naredijo, ne smejo na delovno mesto.

V Genovi taborili teden dni

Med drugim so se za stavko zaradi novega ukrepa odločili pristaniški delavci v Trstu in Genovi, pri čemer jim je prišlo solidarnost izkazati na tisoče ljudje z različnih koncev Italije. V Genovi so s protestnim sedenjem teden dni 24 ur na dan blokirali t. i. vhod Etiopija v pristanišče. Tam so se dobesedno utaborili, si postavili šotore, začasne kuhinje in sanitarije. Ko je danes na območje vdrla policija in ga izpraznila, je bilo sicer tam le še okoli 30 protestnikov in akcija je minila relativno mirno.

Protest v Trstu Protest v Trstu
Borut Živulović/REUTERS
Protest v Trstu Protest v Trstu
Borut Živulović/REUTERS
Protest v Genovi Protest v Genovi
Massimo Pinca/REUTERS
Protest v Genovi Protest v Genovi
Massimo Pinca/REUTERS

Za petek napovedan velik shod

Podoben protest se je v petek začel tudi pred največjim italijanskim pristaniščem v Trstu. V ponedeljek je nato policija protestnike z vodnimi topovi in solzivcem pregnala izpred pristanišča, del pa se jih je prestavil na osrednji tržaški Veliki trg. Za petek napovedujejo nov množičen shod s somišljeniki iz vse države. Po navedbah prvega moža tržaške policije Valeria Valentija pričakujejo okoli 20.000 ljudi. Proteste proti pogoju PCT sicer v petek napovedujejo tudi v več drugih italijanskih mestih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!