V Grčiji divja največji požar v zgodovini Evropske unije

Svet 27. Avg 202314:21 0 komentarjev
Gozdni požari na severovzhodu Grčije
PROFIMEDIA

Gozdni požari na severovzhodu Grčije se ne umirjajo. Gasilce sedaj skrbi napovedana sprememba smeri vetra, kar bi prineslo novo širjenje požara. Ogenj je pogoltnil okoli 74.000 hektarjev površin, Evropska komisija pa ga je označila za največji požar v zgodovini EU.

Ogromni gozdni požari na severovzhodu Grčije v bližini meje s Turčijo še naprej divjajo. Razmere za gasilce so zelo težke in zaenkrat nimajo upanja, da jim bo uspelo požar omejiti, je danes za grško radiotelevizijo ERT dejal namestnik guvernerja regije Dimitris Petrovič.

“Na žalost ne vidimo možnosti, da se bo fronto omejilo in spravilo pod nadzor,” je glede požarov dejal Petrovič. Glede na napovedi se bo smer vetra v ponedeljek spremenila, zaradi česar bi se lahko požar še razširil.

Pri gozdovih okoli parka Dadia gre za pragozdove, s katerimi se namerno ni gospodarilo, vendar to sedaj otežuje gasilcem delo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaenkrat so požari uničili okoli 74.000 hektarjev površin, od tega 13.000 v nacionalnem parku Dadia. Evropska komisija je požar označila za največji požar v zgodovini Evropske unije.

V Grčiji divjajo požari tudi drugod po državi, a so gasilci večino že spravili pod nadzor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!