V Grčiji in Turčiji se bodo v prihodnjih dneh “kuhali” od vročine

Svet 11. Jun 202415:25 0 komentarjev
Turčija
Foto: PROFIMEDIA

V Grčijo in Turčijo prihaja vročinski val, zaradi katerega se bodo temperature v teh državah do petka povzpele do 45 stopinj Celzija. Najvišje temperature grška meteorološka služba napoveduje za sredo in četrtek. V nekaterih delih države bodo šole pouk zato končale že dopoldne. Proti koncu tedna se bo vročina umirila.

Grške šole bodo s poukom končale ob 11.30 oziroma bodo lahko v celoti zaprte, če bodo lokalne oblasti presodile, da je vročina prehuda. Tudi grško ministrstvo za delo je zaposlene v javnem in zasebnem sektorju pozvalo k delu od doma.

Grški Rdeči križ je v Atenah na osrednjem trgu Sintagma in Akropoli postavil stojnice z brezplačno vodo. Številna grška mesta in občine so omogočili javne in klimatizirane prostore, kamor se lahko zatečejo prebivalci, ki domov ne morejo ohladiti. Ljudem svetujejo, naj se v najbolj vročih urah okoli poldneva izogibajo opravkom in športnim dejavnostim na prostem, uživanju alkohola in prekomernemu hranjenju.

Tudi turške oblasti opozarjajo na prihajajoči vročinski val. Po napovedih bo še posebej prizadel zahod države. Predvsem otrokom in ljudem s kroničnimi boleznimi svetujejo zadrževanje v zaprtih prostorih med 11. uro dopoldne in 4. uro popoldne.

Pričakujejo, da se bodo temperature dvignile na okoli 45 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!