V Grčiji odobrili cepljenje otrok

Koronavirus 06. Dec 202120:54 0 komentarjev
Cepljenje otrok
PROFIMEDIA

Na zaostreno epidemiološko sliko in pričakovano rast okužb v zimskih mesecih se države odzivajo tudi z zaostrovanjem protikoronskih ukrepov. V Grčiji, kjer je cepljenje obvezno za starejše od 60 let, bodo zdaj cepili tudi otroke. V New Yorku pa bodo morali biti cepljeni tudi zaposleni v zasebnih podjetjih. To pravilo že velja za javne uslužbence.

Grške zdravstvene oblasti so odobrile cepljenje otrok, starih od pet do enajst let, proti covidu-19. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marios Temistokleus je pojasnil, da jih bodo cepili z manjšimi odmerki kot odrasle in da bo prva serija cepiva prispela 13. decembra. Cepljenje otrok bodo začeli dva dni kasneje.

V Grčiji od konca oktobra zaradi covida-19 dnevno umre več deset ljudi. Število dnevnih okužb z novim koronavirusom je konec oktobra preseglo 3600, dva tedna kasneje pa že več kot 7000, preden se je začelo v zadnjih dneh postopno zmanjševati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi porasta okužb so oblasti minuli teden sporočile, da bo cepljenje obvezno za vse starejše od 60 let. Za vse necepljene pa so uvedli številne omejitve. Prepovedan jim je na primer vstop v gostinske lokale in kulturne ustanove ter fitnes centre. Prav tako je zanje od začetka novembra obvezen test na okužbo z novim koronavirusom pred obiskom javne uprave.

Danes so oblasti poročale o smrti 116 bolnikov s covidom-19 in 4943 novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah. Od začetka pandemije je covid v Grčiji zahteval 18.716 življenj.

V New Yorku od konca decembra obvezno cepljenje proti covidu tudi za vsa zasebna podjetja

Mesto New York s 27. decembrom uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19 tudi za vse zaposlene v zasebnih podjetjih. Za javne uslužbence to že velja. Pravila za zasebna podjetja bodo zajela okrog 184.000 podjetij v mestu z okrog 8,8 milijona prebivalcev.

“V New Yorku smo se odločili za preventivni udarec, s katerim bomo storili nekaj odločnega za zaustavitev rasti novih primerov covida-19,” je ob najavi obveznosti cepljenja za zasebna podjetja sporočil župan Bill de Blasio, ki se mu z novim letom izteče mandat.

Zaposleni v zasebnih podjetjih bodo morali od 27. decembra predložiti dokazilo o cepljenju z najmanj enim odmerkom enega od treh cepiv, ki so v uporabi v ZDA, to so cepiva Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnsona.

De Blasio je razložil, da so se za ukrep odločili, da bi ustavili pričakovano rast okužb v mrzlih mesecih in v času prazničnih druženj. Doslej tako ostrih pravil glede cepljenja, kot velja v mestu New York, niso uvedli še nikjer v ZDA.

Predsednik Joe Biden je skušal obveznost cepljenja za večja zasebna podjetja uvesti za vse ozemlje ZDA, vendar pa je ta zaradi tožb obtičal na sodiščih.

Župan de Blasio je sporočil tudi, da bodo morale dokaz o celovitem cepljenju predložiti vse osebe, starejše od 12 let, ki bodo želele obiskati restavracije in bare ter telovadnice v zaprtih prostorih. Doslej je bil dovolj dokaz o cepljenju z enim odmerkom, ki sedaj velja za otroke stare od pet do 11 let.

V mestu New York se je z najmanj enim odmerkom cepiva proti covidu doslej cepilo okrog 5,9 milijona ljudi starih od 18 let naprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!