V Grčiji po tragičnem brodolomu prijeli domnevne tihotapce

Svet 15. Jun 202321:01 0 komentarjev
Grčija
Foto: Hellenic Coast Guard/via REUTERS

Grške oblasti so po nesreči ladje s prebežniki, v kateri je izgubilo življenje vsaj 78 ljudi, številne pa še pogrešajo, pridržale več domnevnih tihotapcev.

Po sredini nesreči ladje s prebežniki, ki je potonila v Jonskem morju, pri čemer je umrlo najmanj 78 ljudi, neznano število pa jih pogrešajo, so grške oblasti danes pridržale najmanj devet domnevnih tihotapcev, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovan vir. Domnevno so Egipčani, med njimi pa naj bi bil tudi kapitan ladje.

Po navedbah omenjenega vira je ribiška ladja pred dnevi prazna zapustila Egipt, nato pa v libijskem pristanišču Tobruk prevzela prebežnike in se odpravila proti Italiji. Egipčane naj bi aretirali v grškem pristaniškem mestu Kalamata na Peloponezu. Po poročanju britanskega BBC, ki povzema grško televizijo, pa so grške oblasti prijele najmanj 11 ljudi, ki jih sumijo tihotapstva. Med njimi naj bi bili tudi Egipčani.

Po navedbah grških medijev, ki se sklicujejo na pričevanja rešenih prebežnikov, so morali ljudje za potovanje čez Sredozemlje plačati od štiri do šest tisoč dolarjev oziroma od okoli 3.600 do nekaj več kot 5.400 evrov.

Reševanje po brodolomu plovila, ki se je zgodil zahodno od grškega polotoka Peloponez, še vedno poteka. Oblasti se bojijo, da bi bilo lahko smrtnih žrtev več sto, vključno s številnimi otroki. Koliko ljudi je bilo na krovu, namreč ni jasno. Po besedah rešenih prebežnikov naj bi jih bilo več kot 700, večinoma iz Sirije, Egipta in Pakistana.

Grške oblasti so zaradi tragedije v državi razglasile tridnevno žalovanje. Globoko užaloščenost in pretresenost ob številnih poročilih, da naj bi v tovornem prostoru ladje bilo ujetih do 100 otrok, so izrazili v Unicefu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!