V Grčiji znova protesti in stavke delavcev zaradi tragične nesreče (VIDEO)

Svet 03. Mar 202307:35 0 komentarjev
Protesti v Grčiji
PROFIMEDIA

V Grčiji po hudi nesreči, v kateri je umrlo najmanj 57 ljudi, ljudje protestirajo. Prav tako že drugi dan stavkajo železniški delavci. Grška policija pa je danes izvedla racijo železniške postaje v Larisi, kjer je zasegla "vse dokumente, ki bi lahko pomagali pri preiskavi" nesreče.

Po hudi železniški nesreči na severu Grčije, v kateri je umrlo najmanj 57 ljudi, je v Atenah in Solunu v četrtek zvečer na tisoče ljudi znova protestiralo. Železniški sindikat sicer že nekaj časa opozarja, da na področju varnosti na železnici ni bilo storjenega ničesar. Železniški delavci zato danes stavkajo že drugi dan zapored.

Preberite še: Pretresljivi posnetki iz zraka kažejo razsežnosti nesreče v Grčiji (VIDEO)

Zbrani na ulicah obeh največjih grških mest so protestirali proti slabemu stanju grških železnic, ki je po njihovem mnenju razlog za čelno trčenje potniškega in tovornega vlaka. Nekateri protestniki so v policiste metali zažigalne steklenice, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ponoči so se razmere umirile. O protestih so v četrtek zvečer že drugi dan zapored poročali tudi iz mesta Larisa blizu kraja nesreče.

Nove demonstracije pod geslom Žalujemo za našimi mrtvimi, zahtevamo resnico so v grški prestolnici in mestih po vsej Grčiji napovedane za drevi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti dobivajo tudi politične razsežnosti. Konservativni in levičarski politiki drug na drugega valijo krivdo za nedelovanje sistema, ki ustavi vlak, ko grozi nevarnost, in ki naj bi tako varoval tudi pred človeškimi napakami. V zadnjih desetih letih sta v Grčiji izmenično vladali dve glavni stranki – konservativna Nova demokracija in levičarska Siriza.

Policija izvedla racijo železniške postaje v Larisi

Grška policija je danes izvedla racijo železniške postaje v Larisi, kjer je zasegla “vse dokumente, ki bi lahko pomagali pri preiskavi” torkove nesreče. Cilj preiskave je po besedah tiskovne predstavnice policije sprožiti kazenske postopke, po potrebi tudi proti vodstvu zasebnega železniškega operaterja.

Med zaseženo dokumentacijo so med drugim zvočni posnetki, je za AFP potrdil neimenovan sodni vir. 59-letni načelnik postaje v Larisi, ki so ga v povezavi z nesrečo aretirali v sredo, je po navedbah svojega odvetnika priznal delno odgovornost za nesrečo, a poudaril, da so pri njej igrali vlogo tudi drugi dejavniki.

Tiskovni predstavnik grške vlade Janis Ojkonomu je v četrtek dejal, da so za zamude pri namestitvi potrebne zaščitne opreme na progah, ki so pripomogle k tragediji, posledica “kroničnega slabega delovanja in desetletij neuspešnega” državnega upravljanja.

Grški železniški operater Hellenic Train je bil v trenutno obliko preoblikovan pred petimi leti s privatizacijo državnega podjetja Trainose, ki je bilo prodano italijanskim državnim železnicam Ferrovie Dello Stato Italiane. Gasilci so medtem davi sporočili, da bodo danes končali sanacijska dela na prizorišču nesreče.

Najhujša železniška nesreča v zgodovini Grčije se je zgodila v noči na sredo, ko je potniški vlak s 352 ljudmi na poti iz Soluna v Atene čelno trčil v tovorni vlak, ki je pripeljal v nasprotni smeri na istem tiru sicer dvotirne proge.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!