Po tragični nesreči v Grčiji odstopil minister za promet, na ulicah protestniki

Črna kronika 01. Mar 202306:18 > 20:42 3 komentarji
Protesti zaradi tragične železniške nesreče v Grčiji
Louiza Vradi/REUTERS

Na severovzhodu Grčije sta trčila dva vlaka, pri čemer je umrlo najmanj 43 ljudi, več kot 70 je ranjenih. Grški mediji poročajo, da gre za najhujšo nesrečo v zgodovini države. Pristojne oblasti so zaradi očitkov umora in hudih telesnih poškodb iz malomarnosti še isti dan aretirale postajnega načelnika v kraju Larisa, grška vlada pa je razglasila tridnevno žalovanje. Odstopil je minister za promet Kostas Karamanlis. Pred podjetjem Hellenic Train so se zbrali protestniki, ki so v okna metali kamenje.

V trčenju potniškega in tovornega vlaka blizu mesta Larisa na severovzhodu Grčije je pozno v torek umrlo najmanj 43 ljudi, več kot 70 ljudi pa je ranjenih in hospitaliziranih. Od tega jih je šest v kritičnem stanju na intenzivni negi, je za agencijo Reuters dejal vodja gasilcev.

Po doslej znanih informacijah grškega zunanjega ministrstva med smrtnimi žrtvami nesreče ni tujih državljanov. Reševalci v razbitinah še iščejo preživele, pri tem pa se osredotočajo na prve tri vagone potniškega vlaka.

Sorodniki pogrešanih so bolnišnicam zagotovili vzorce DNK za pomoč pri identifikaciji preminulih. Temperatura v vagonu, ki je zagorel, je namreč presegla 1.300 stopinj Celzija, kar pomeni, da bo nekatera trupla mogoče identificirati le z DNK vzorci. Številni sorodniki pred bolnišnico čakajo na novice. Ugotavljanje natančnega števila mrtvih pa otežuje tudi to, da še ni jasno, ali so trupla prepeljali v splošno ali univerzitetno bolnišnico.

Vlaka sta trčila malo pred polnočjo, ko je potniški vlak s približno 350 potniki potoval iz Aten proti Solunu, tovorniški pa v nasprotni smeri. Zakaj sta vlaka trčila, za zdaj še ni jasno, preiskovalci pa za zdaj domnevajo, da so potniški vlak s postaje Larisa usmerili na napačen tir, na katerem je že bil tovorni vlak. Na odseku, kjer sta trčila vlaka, je sicer dvotirna proga.

Številni od železniške družbe zahtevajo pojasnila, pristojne oblasti pa so še isti dan aretirale postajnega načelnika v kraju Larisa. Po navedbah policije 59-letniku očitajo umor in hude telesne poškodbe iz malomarnosti. Postajni načelnik, ki je odgovoren za signalizacijo, zanika, da bi karkoli naredil narobe, in za nesrečo krivi morebitno tehnično napako.

Množica protestnikov pred sedežem železniškega podjetja

V Atenah pred sedežem podjetja Hellenic Train, ki upravlja železniški promet v Grčiji, potekajo množične demonstracije.

Po poročanju medijev, naj bi nekateri protestniki v okna podjetja metala kamenje, zaradi česar naj bi prišlo tudi do izgredov med policisti in protestniki, zaradi česar je policija uporabila tudi solzilec. Protestniki, med katerimi je tudi veliko študentov, naj bi se nato začeli pomikati še proti parlamentu.

Protesti zaradi tragične železniške nesreče v Grčiji Protesti zaradi tragične železniške nesreče v Grčiji
Louiza Vradi/REUTERS
Protesti zaradi tragične železniške nesreče v Grčiji Protesti zaradi tragične železniške nesreče v Grčiji
Louiza Vradi/REUTERS
Protesti zaradi tragične železniške nesreče v Grčiji Protesti zaradi tragične železniške nesreče v Grčiji
Louiza Vradi/REUTERS
Protesti zaradi tragične železniške nesreče v Grčiji Protesti zaradi tragične železniške nesreče v Grčiji
Louiza Vradi/REUTERS

Minister za promet: Železnice v stanju, neprimernem za 21. stoletje

Grški minister za promet Kostas Karamanlis je po nesreči odstopil s položaja. Kot je dejal, je sedanja vlada železnice prevzela v stanju, neprimernem za 21. stoletje, od takrat pa storila vse, da bi jih izboljšala. “Žal pa ta prizadevanja niso bila dovolj, da bi preprečili takšno nesrečo. To je zelo težko za vse nas in zame osebno,” je ob odstopu povedal Karamanlis in dodal, da ko se zgodi nekaj tako tragičnega, ni mogoče nadaljevati, kot da se ni nič zgodilo.

Po njegovih besedah je namreč nujno, da lahko državljani zaupajo političnemu sistemu. “Zato odstopam s položaja ministra za infrastrukturo in promet,” je pojasnil in dodal še, da se čuti dolžnega prevzeti odgovornost za napake Grčije. Ob tem je še enkrat izrazil sožalje družinam žrtev.

Tragična nesreča v Grčiji
Alexandros Avramidis/REUTERS

Nesreča se je zgodila na progi, ki povezuje Atene in Solun in je bila v zadnjih letih posodobljena. Po poročanju grških medijev elektronski nadzorni sistem na progi ni deloval, in sicer so bile težave z njim že dlje časa, zato so bili za pravilno usmerjanje vlakov odgovorni posamezni postajni načelniki.

Guverner regije Tesalija Konstantinos Agorastos je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da so se po trčenju štirje vagoni potniškega vlaka iztirili, prva dva vagona pa sta v celoti zgorela.

Vodja sindikata, ki zastopa delavce grških železnic, Nikos Tsikalakis je dejal, da je po prvih ugotovitvah nesreča posledica človeške napake. Dodal je, da je za tak dogodek krivih več dejavnikov in da celotna slika še ni poznana. Po poročanju BBC je izpostavil pomanjkanje delavcev. Na državni ravni bi moralo za železnice skrbeti več kot 2.000 delavcev, trenutno pa imajo 750 zaposlenih.

“Slišali smo potnike, ki so kričali na pomoč”

Pretreseni potniki, ki so nesrečo preživeli, opisujejo dogajanje ob trčenju. “Slišali smo močan pok, nato je sledilo grozljivih deset sekund,” je povedal Stergios Minenis, 28-letni potnik, ki je grozljivo nesrečo preživel. Iz vlaka se je rešil tako, da je iz vagona skočil okoli dva metra globoko.

“Obračali smo se v vagonu, dokler nismo padli na bok … potem je nastala panika, kabli (povsod), ogenj, požar je bil takojšen, ko smo se obračali, je bil ogenj vsepovsod,” je opisal grozljive trenutke. “Ljudje so začeli razbijati okna, da bi prišli iz vagonov, kričali so. Bila je popolna panika,” je eden od potnikov povedal za televizijo Skai. Drugi mladenič je za lokalni novičarski portal ThessToday dejal, da je “še vedno v šoku”. “Slišali smo potnike, ki so kričali na pomoč,” je dodal.

Giannis Antonoglou je bil v prvem vagonu, ki ni popolnoma iztiril, ampak se je zgolj nagnil. 10 minut po nesreči so lahko odprli vrata in izstopili. “Videli smo le plamene in dim,” je povedal za BBC. “Ljudje so panično kričali – nekateri so se bali, da bodo umrli.” Skupaj s peščico drugih preživelih je šel pomagat poškodovanim. Na reševalna vozila in osebje so po njegovih besedah čakali “vsaj eno uro”. “Očitno sem še vedno v šoku, vendar sem na srečo popolnoma nepoškodovan, tako da se nimam nad čim pritoževati.”

Vlak je bil poln študentov, ki so potovali med Atenami in Solunom. Po besedah župana mesta Tempe Jorgosa Manolisa so se vračali na univerzo po podaljšanem koncu tedna zaradi državnega praznika v Grčiji.

Na prizorišče so napotili približno 150 gasilcev in 40 reševalnih vozil. Pri odstranjevanju razbitin in obračanju prevrnjenih vagonov sodelujejo tudi žerjavi.

Reševalne ekipe nadaljujejo reševanje ujetih. “V življenju nisem še nikoli videl česa takega. Tragično je. Še po petih urah smo našli trupla,” je po poročanju AFP dejal eden od reševalcev.

Grški mediji poročajo, da gre za najhujšo nesrečo doslej. Zadnja hujša nesreča se je zgodila leta 1972, ko je v čelnem trčenju prav tako blizu Larise umrlo 19 potnikov.

Giannis Floulis/REUTERS
Grčlija, nesreča Grčlija, nesreča
PROFIMEDIA
Grčlija, nesreča Grčlija, nesreča
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
Giannis Floulis/REUTERS
Grčija, vlak. nesreča Grčija, vlak. nesreča
Alexandros Avramidis/REUTERS
Grčija, vlak. nesreča Grčija, vlak. nesreča
Alexandros Avramidis/REUTERS
Grčija, nesreča Grčija, nesreča
Giannis Floulis/REUTERS
Grčija, vlak. nesreča Grčija, vlak. nesreča
Alexandros Avramidis/REUTERS

Vlada odredila tridnevno žalovanje

Grška vlada je še isti dan odredila tridnevno žalovanje. Kraj trčenja potniškega in tovornega vlaka blizu mesta Larisa je že obiskal premier Kiriakos Micotakis, tja bo odpotovala tudi predsednica države Katerina Sakelaropulu.

Premier je dejal: “Naša naloga je oskrbeti ranjence in identificirati preminule.” Zagotovil je, da bodo ugotovili vzrok tragedije in storili vse v svoji moči, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo.

Grški premier na prizorišču tragične nesreče
Alexandros Avramidis/REUTERS

Zaradi nesreče je grška vlada odpovedala vse javne proslave, zastave na javnih zgradbah pa bodo do petka plapolale na pol droga, poroča britanski BBC.

Predsednica države Sakelaropulu je skrajšala uradni obisk v Moldaviji. “Žal moram prekiniti obisk, da bi bila blizu svojim ljudem in podprla tiste, ki to potrebujejo,” je dejala grška predsednica po poročanju tiskovne agencije Reuters. Dodala je, da poteka operacija za reševanje življenj, da bi pomagali tistim, ki so na vlaku smrti.

Vlada bo plačala za pogrebe umrlih v nesreči.

Rdeči križ je v mestu Larisa, ki je blizu kraja nesreče, organiziral nujno krvodajalsko akcijo. Ta poteka v sodelovanju z dvema lokalnima bolnišnicama.

po nesreči vlaka so v grčiji organizirali krvodajalsko akcijo
Kostas Mantziaris/REUTERS

Iz sveta izrazi sožalja ob hudi nesreči

Sožalje svojcem žrtev so med drugim že izrazili predsedniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta ter slovensko zunanje ministrstvo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila pretresenost zaradi hude železniške nesreče. “Celotna Evropa žaluje z vami,” je Grkom sporočila von der Leyen na družbenem omrežju Twitter. Dodala je, da je v mislih s prebivalci Grčije, poškodovanim pa zaželela hitro okrevanje. V grščini je dodala, da EU stoji ob strani Grčiji.

Tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je izrazila globoko žalost. Žrtvam, njihovim družinam in prijateljem je v tvitu izrazila sožalje ter se zahvalila reševalcem in zdravstvenemu osebju. “Danes zjutraj sem v mislih z grškim prebivalstvom,” pa je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Zapisal je še, da ga je novica iz Grčije pretresla.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poškodovanim v nesreči v tvitu zaželela popolno okrevanje, družinam smrtnih žrtev pa izrazila iskreno sožalje.

Sožalje je žrtvam in prijateljem žrtev nesreče na Twitterju izrazilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Ob tem so poškodovanim zaželeli hitro okrevanje. “Naše misli so z Grki,” so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje