Nekdanji kosovski predsednik v Haagu zanikal krivdo

Svet 03. Apr 202306:42 > 10:10 2 komentarja
Hašim Tači
Koen van Weel/REUTERS

Na sodišču za vojne zločine v Haagu se je začelo sojenje nekdanjemu kosovskemu predsedniku in poveljniku Hašimu Tačiju in trem vidnim nekdanjim politikom. Obtoženi so vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Kosovu med oboroženim konfliktom in po njem v letih 1998 in 1999 in na severu Albanije. Vsi obtoženi so danes znova zanikali krivdo za očitane zločine.

Na haaškem posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu se je danes ob 9. uri začelo sojenje nekdanjemu kosovskemu predsedniku in poveljniku Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju ter trem soobtoženim.

Kot poroča N1 Beograd, se je sojenje začelo s kratko zgodovino postopka, nato pa je sodnica prebrala povzetek obtožnice, ki bremeni štiri ljudi. Poleg Tačija so obtoženi še njegov tesni sodelavec Kadri Veseli, bivši poslanec stranke Samoopredelitev Redžep Selimi ter nekdanji tiskovni predstavnik OVK in bivši predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

Tači in Veseli, ki je v preteklosti med drugim vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik parlamenta, sta bila vojaška poveljnika OVK. Ta se je v času konflikta v letih 1998–1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića. Konflikt je zahteval okoli 13.000 življenj in se je končal šele po Natovem bombardiranju takratne Zvezne republike Jugoslavije, po katerem so se srbske sile umaknile s Kosova.

Obtožnica četverico po individualni odgovornosti v šestih točkah bremeni zločinov proti človečnosti, v štirih pa vojnih zločinov. Med njimi so pregon na podlagi politične in etnične pripadnosti, nezakoniti zapor, nezakonite aretacije in pripori, okrutno ravnanje, mučenje, druga nečloveška ravnanja in tudi umori. Zločine naj bi storili najmanj od marca 1998 do septembra 1999 na več lokacijah na Kosovu in na severu Albanije. Med žrtvami naj bi bilo več sto civilistov in oseb, ki niso sodelovale v sovražnostih.

Vsi obtoženci, ki so v priporu po potrditvi obtožnice od novembra 2020, ko je bil Tači še predsednik Kosova in je zaradi obtožnice odstopil, so se na prvi dan sojenja izrekli za nedolžne – kakor vselej v preteklosti.

Tožilec: zločini storjeni v imenu prevzema oblasti

Sodnik je danes na začetku sojenja prebral kratek povzetek obtožnice, nato so se obtoženi znova izrekli o krivdi in jo vsi zanikali, tudi prvoobtoženi 54-letni Thaci, ki je prvi nekdanji visoki kosovski politični funkcionar, ki mu sodijo na tem posebnem sodišču, poroča portal srbske N1.

Glavni tožilec Alex Whiting je v uvodni besedi danes zagotovil, da bodo dokazali, da so obdolženci kot voditelji glavnega štaba OVK “sprejeli in izvajali politiko, v skladu s katero so bile njihove tarče vsi, ki so jih imeli za nasprotnike”. Torej ne samo Srbi in Romi, temveč tudi kosovski Albanci, ki so jih razglasili za kolaborante samo zato, ker so sodelovali s srbskimi oblastmi ali podpirali stranko Demokratska zveza Kosova Ibrahima Rugove. Večina žrtev so bili Albanci.

Poudaril je, da so obtoženi, da so kot “voditelji združenega zločinskega dejanja” storili zločine, “da bi prevzeli oblast na Kosovu” in nad tistimi, ki so jih imeli za nasprotnike. Kot dokaz je izpostavil sporočila za javnost glavnega štaba OVK, v katerih so ponavljali, da nasprotniki eksistenčno ogrožajo OVK in Kosovo.

Zanikal je, da bi bila na zatožni klopi celotna OVK. Opozoril je, da na Kosovu vlada klima zastraševanja prič, ki jih razglašajo za kolaborante in izdajalce. To bo po njegovih besedah vplivalo na sojenje.

Uvodne besede tožilstva, pravnega zastopnika več kot 140 žrtev ter obrambe bodo predvidoma potekale do srede.

V Prištini protesti v podporo obtoženim

V Prištini se je v nedeljo na shodu v podporo obtoženim zbralo več tisoč ljudi. Govorniki so poudarili, da so Thaci in soobtoženi nedolžni in junaki, ki so se v vrstah OVK borili v pravični in sveti vojni za svobodo Kosova.

K protestu so pozvale skoraj vse večje politične stranke na Kosovu, vključno z vladajočo stranko Samoopredelitev premierja Kurtija in opozicijsko PDK. Thaci je vodil PDK, dokler se ni leta 2020 predal haaškemu sodišču.

Več sto protestnikov, Albancev iz diaspore, se je danes zbralo blizu sodišča v Haagu. Izrazili so nasprotovanje sojenju. Na protestu je bilo mogoče videti napise z obsodbo sodišča kot političnega, s stališčem, da je OVK vodil osvobodilno vojno ter da ne gre žrtev enačiti s kriminalci, poroča N1.

shod, priština shod, priština
Valdrin Xhemaj/REUTERS
shod, priština shod, priština
Valdrin Xhemaj/REUTERS
shod, priština shod, priština
Valdrin Xhemaj/REUTERS
shod, priština shod, priština
Valdrin Xhemaj/REUTERS
shod, priština shod, priština
Valdrin Xhemaj/REUTERS

Do 5. aprila bodo na haaškem sodišču stekle uvodne besede tožilstva, medtem ko se bo predstavitev dokazov začela 11. aprila 2023. Tožilstvo na sojenju, ki bi po pričakovanjih lahko trajalo šest let in pol, napoveduje več kot 300 prič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje