V Indiani po požaru v skladišču plastike evakuirali domačine: Smrdi po solzivcu

Svet 12. Apr 202321:00 0 komentarjev
Zajem zaslona/REUTERS

Potem ko je v torek na zbirališču odpadne plastike izbruhnil obsežen požar, so oblasti evakuirale dva tisoč domačinov, saj se s prizorišča nesreče širi potencialno nevaren dim.

Po izbruhu požara v zapuščenem industrijskem obratu, zdaj pa zbirališču odpadne plastike v ameriški zvezni državi Indiana so oblasti evakuirale več kot 2.000 ljudi. Požar, ki je izbruhnil v torek, naj bi bil pod nadzorom, še naprej pa se s prizorišča nesreče širi potencialno nevaren dim, ki ima po navedbah lokalnega novinarja vonj po solzivcu.

Predstavniki ameriške agencije za zaščito okolja (EPA) so danes sicer sporočili, da še niso odkrili prisotnosti strupenih delcev, a pri tem poudarili, da iz varnostnih razlogov ne izvajajo testiranj znotraj evakuacijskega območja. Ob tem so poudarili, da obstaja tudi možnost, da vročina plamenov potiska nevarne delce visoko v ozračje.

Eden od gasilcev je požar za medije opisal kot “nedvomno strupen”, lokalni novinar pa je vonj dima primerjal z vonjem solzivca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so lokalne prebivalce pozvale, naj se ne dotikajo morebitnih delcev s požarišča, ki bi lahko pristali na njihovih dvoriščih ali hišah.

V gašenju požara se je poškodoval en gasilec, je na novinarski konferenci povedal župan Richmonda Dave Snow, ki je krivdo za nesrečo pripisal lastniku podjetja, ki upravlja zbirališče. Kot je poudaril, so mestne oblasti že pred nesrečo poskušale posredovati pri lastniku z namenom, da bi se izognili takšni nesreči.

Ameriški predsednik Joe Biden je guvernerju Indiane Ericu Holcombu že ponudil zvezno pomoč, je sporočila Bela hiša.

Mesto Richmond ima okoli 35.000 prebivalcev, dim s prizorišča požara pa se po navedbah ameriških medijev širi prek meje zvezne države v Ohio. Požar bi lahko gorel več dni.

Visok steber dima spominja na nedavno železniško nesrečo, ko je 3. februarja letos v Ohiu iztiril vlak z nevarnimi snovmi. Strupene kemikalije so po nesreči zažgali in pri tem povzročili oblak temnega dima, prebivalce bližnjega kraja East Palestine pa so, tako kot meščane Richmonda, začasno evakuirali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!