V Indoneziji izbruhnil ognjenik Mount Ruang, evakuirali več 100 ljudi (VIDEO)

Svet 17. Apr 202409:31 0 komentarjev

Na severovzhodu Indonezije je minulo noč večkrat izbruhnil ognjenik Mount Ruang ter bruhal lavo in dim, zaradi česar so evakuirali več sto ljudi. Poročil o smrtnih žrtvah ali poškodovanih za zdaj ni.

Stratovulkan v provinci Severni Sulawesi je prvič izbruhnil v torek zvečer po krajevnem času, zgodaj davi pa še dvakrat, je sporočila indonezijska agencija za vulkanologijo in geologijo. V prvem izbruhu vulkana se je pepel iz ognjenika dvigal dva kilometra visoko, v drugem pa 2,5 kilometra.

Za zdaj ni poročil o smrtnih žrtvah ali poškodovanih. Po poročanju indonezijske tiskovne agencije Antara so iz dveh vasi na otoku Ruang na bližnji otok Tagulandang evakuirali več kot 800 ljudi.

Agencija za vulkanologijo in geologijo je v torek sporočila, da se je aktivnost v 725 metrov visokem ognjeniku Mount Ruang povečala po dveh potresih v zadnjih tednih, zato so oblasti zvišale stopnjo ogroženosti zaradi ognjenika na drugo najvišjo, uvedle pa so tudi štirikilometrsko zaprto območje okoli kraterja vulkana.

ognjenik Mount Ruang ognjenik Mount Ruang
Foto: AFP PHOTO/CENTER FOR VOLCANOLOGY AND GEOLOGICAL HAZARD MITIGATION/PROFIMEDIA
ognjenik Mount Ruang ognjenik Mount Ruang
Foto: PROFIMEDIA
ognjenik Mount Ruang ognjenik Mount Ruang
Foto: PROFIMEDIA

Indonezija leži na t. i. pacifiškem ognjenem obroču, zato so izbruhi vulkanov in potresi tam pogosti. Otoška država z okoli 275 milijoni prebivalcev ima okoli 130 aktivnih ognjenikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!