V Iranu prva usmrtitev zaradi udeležbe na protestih

Svet 08. Dec 202210:26
Mahsa Amini
PROFIMEDIA

V Iranu so danes izvedli prvo usmrtitev zapornika, ki je bil obsojen na smrt zaradi sodelovanja v protestih, ki Iran pretresajo od smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju sredi septembra.

Mohsena Šekarija so po poročanju iranskih državnih medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, usmrtili danes zjutraj.

Kot je ob tem pojasnila tiskovna agencija iranskega pravosodja Mizan, je bil Šekari 29. novembra obsojen, ker je z nožem napadel in huje ranil pripadnika paravojaške milice Basidž ter sodeloval pri blokadi ulice in ustvarjanju terorja v prestolnici Teheran. Zaradi vsega tega je bil spoznan za krivega vodenja “vojne proti Bogu”, kar se v Iranu kaznuje s smrtjo.

Kot je še poročala agencija Mizan, je Šekari na sojenju priznal, da je za napade na pripadnike organov pregona prejel “plačila”, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Šekari je prvi protestnik, ki so ga usmrtili zaradi sodelovanja v protestih po smrti 22-letne Kurdinje Mahse Amini. Ta je septembra umrla v policijskem pridržanju, potem ko jo je aretirala moralna policija, ker naj ne bi pravilno nosila hidžaba.

Sprva posamični izrazi jeze so sčasoma prerasli v velik protestni val, tako na ulicah mest po vsej državi kot tudi na spletu, ki poziva h končanju Islamske republike, kakršno je leta 1979 ustanovil ajatola Ruholah Homeini.

Iransko pravosodje je zaradi sodelovanja v protestih doslej na smrt obsodilo 11 ljudi, še neznano število pa so jih doletele zaporne kazni. Po poročilih Amnesty International naj bi smrt grozila vsaj 28 od okoli 2000 doslej obtoženim zaradi protestov.

Aretiranih je bilo medtem po navedbah iste organizacije najmanj 15.000 ljudi, več kot 400 je bilo ubitih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar