V Izraelu odobrili cepljenje otrok, starih med pet in 11 let

Koronavirus 15. Nov 202108:21 > 09:22 1 komentar
Cepljenje otrok
PROFIMEDIA

Izraelsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bodo otroci, stari med pet in 11 let, lahko prejeli cepivo proti covidu-19. Kdaj se bo cepljenje otrok te starostne skupine začelo, bo znano v prihodnjih dneh.

Izraelski strokovnjaki za cepljenje so odobrili cepljenje proti covidu-19 za otroke, stare med pet in 11 let. Odločitev, ki jo je sporočilo ministrstvo za zdravje, so sprejeli po tem, ko je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) za to starostno skupino odobrila izredno uporabo cepiva Pfizerja in BioNTecha v odmerku deset mikrogramov. Za primerjavo: odmerek za starejše od 12 let je 30-mikrogramski.

Kot so sporočili z izraelskega ministrstva za zdravje, so strokovnjaki za cepljenje prepričani, da morebitna tveganja odtehtajo koristi.

Izraelsko prebivalstvo je razmeroma mlado. V državi živi 9,4 milijona ljudi, 1,2 milijona pa je otrok med petim in 11. letom, kar pomeni, da bodo težko dosegli čredno imunost brez cepljenja otrok. Sodeč po raziskavi javnega mnenja bi pretekli teden cepljenje otrok, mlajših od 12 let, dovolilo 27 odstotkov staršev. Triintrideset odstotkov staršev cepljenju otrok nasprotuje, 40 odstotkov pa je bilo v času raziskave neodločenih.

Po podatkih portala Our World in Data je v Izraelu polno cepljenih dobrih 62 odstotkov prebivalcev. Poživitveni odmerek, ki je od avgusta na voljo vsem, ki so drugi odmerek cepiva prejeli pred najmanj petimi meseci, so doslej prejeli štirje milijoni Izraelcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje