V Jadranskem morju odkrili skrivnostne štirimetrske strukture

Magazin 27. Jan 202405:38 0 komentarjev
otok Lastovo, Jadransko morje, Hrvaška
Lastovo (Foto: PREOFIMEDIA)

Pri otokih Lastovo, Mljet in Vis so raziskovalci morskega dna odkrili neznane strukture v obliki satovja premera do 20 metrov, za katere ne vedo, kako so nastale.

Nedavno smo v članku z naslovom Kaj skriva Jadransko morje: znanstveniki so zaskrbljeni pisali, da so hrvaški znanstveniki podrobno kartirali 6.500 kvadratnih kilometrov morskih habitatov in izdelali njihov zemljevid, prvi tovrstni v Sredozemlju.

Skupaj pa so posneli 28.000 kvadratnih kilometrov morskega dna do globine 40 metrov, poroča morski.hr, kar predstavlja 51 odstotkov celotne površine hrvaškega morja.

Strokovnjaki zdaj preučujejo material, zbran v petih letih. Pri otokih Lastovo, Mljet in Vis so našli strukture premera do 20 metrov in visoke do štiri metre, ki so videti kot satovje, piše portal morski.hr. Za zdaj ni znano, ali so te strukture biološkega ali geološkega izvora ali morda delo človeških rok. “Ne vemo, kako so te strukture nastale, zato za pomlad načrtujemo odpravo, ki bo te stvari podrobneje raziskala,” je za radio Split povedal Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaščito okolja in narave pri hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo in vzdržen razvoj.

Pridobljeni podatki bodo služili za prihodnje ravnanje z enim najdragocenejših gospodarskih in naravnih virov naše južne sosede – od prostorskega načrtovanja do vzdržnega ribištva in turizma. “Množica raziskovalcev bi lahko več let preučevala podatke, ki smo jih pridobili,” je še dodal in povedal, da načrtujejo še kartiranje do 100 metrov globine, čeprav so na nekaterih mestih, kot je kotlina pri otoku Jabuka, prišli tudi do 200 metrov. “Najgloblja točka Jadranskega morja je 1.233 metrov pod gladino, ta del pa bomo zajeli v prihodnjem kartiranju preostalih 49 odstotkov našega morja,” je napovedal Duplić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!