V Kijevu požar na Krimu označili za “božjo kazen”, a odgovornosti niso prevzeli

Svet 29. Apr 202309:22 > 19:11 5 komentarjev

V skladišču goriva na Krimskem polotoku, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je izbruhnil velik požar, ki so ga gasilci nekaj ur po tem pogasili. Proruske oblasti trdijo, da je zagorelo zaradi napada brezpilotnega letala, za kar so okrivile Ukrajino. V Kijevu odgovornosti za napad niso prevzeli, so pa dogodek označili kot povračilo za petkov val raketnih napadov.

V skladišču goriva na Krimskem polotoku, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je izbruhnil velik požar. Proruske oblasti trdijo, da je požar posledica napada ukrajinskih brezpilotnih letal. Požar so gasilci pogasili, smrtnih žrtev pa ni zahteval, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Požar ne vpliva na oskrbo Sevastopola z gorivom. Te zaloge niso bile uporabljene za dobavo na bencinske črpalke,” je zatrdil proruski guverner Krima Mihail Razvožajev in tako namignil, da se skladišče goriva uporablja v vojaške namene, še piše dpa.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je kasneje sporočila, da je bilo v požaru v skladišču goriva uničenih deset cistern z nafto. “Njihova skupna prostornina je približno 40.000 ton,” je povedal tiskovni predstavnik Andrij Jusov.

V Kijevu odgovornosti za napad niso prevzeli, so pa dogodek označili kot povračilo za petkov val raketnih napadov. “To je božja kazen, zlasti za ubite državljane v Umanu, med katerimi je bilo pet otrok,” je dejal Jusov ter pri tem opozoril na petkov ruski raketni napad na to ukrajinsko mesto, poroča dpa.

Sevastopol Sevastopol
Guverner Sevastopola/REUTERS
Požar v Sevastopolu Požar v Sevastopolu
PROFIMEDIA
Požar v Sevastopolu Požar v Sevastopolu
PROFIMEDIA
Sevastopol Sevastopol
Stringer/REUTERS
Sevastopol Sevastopol
Stringer/REUTERS
Požar v Sevastopolu Požar v Sevastopolu
Stringer/REUTERS

V začetku tega tedna je Rusija sporočila, da je odbila napad brezpilotnega letala na pristanišče. V Sevastopolu je baza ruske črnomorske flote, od lanske ofenzive Kremlja v Ukrajini pa je bil deležen vrste napadov z brezpilotnimi letali.

Zelenski po zadnjih ruskih raketnih napadih Zahod pozval k dobavi orožja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po zadnjih ruskih raketnih napadih na stanovanjske zgradbe v Ukrajini, v katerih je bilo v petek ubitih najmanj 25 ljudi, Zahod pozval, naj Ukrajini zagotovi več orožja, vključno z bojnimi letali, ki bi omogočila boljšo zračno obrambo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Zračna obramba, sodobne zračne sile, brez katerih učinkovita zračna obramba ni mogoča, artilerija, oklepna vozila. Vse, kar je potrebno za zagotavljanje varnosti naših mest, naših vasi, tako v zaledju kot na frontni črti,” je ukrajinski predsednik dejal v petkovem večernem video nagovoru.

Minister za obrambo Oleksij Reznikov je v petek sporočil, da so priprave na že dolgo napovedano spomladansko ofenzivo Ukrajine tik pred zaključkom.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v četrtek v Bruslju dejal, da so zavezniki in partnerji Nata Ukrajini doslej zagotovili 1.550 oklepnih vozil in 230 tankov, ter da te dobave predstavljajo več kot 98 odstotkov bojnih vozil, obljubljenih Ukrajini v okviru mednarodne kontaktne skupine pod vodstvom ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje