Ukrajinski minister komentiral, kako pripravljena je vojska na protiofenzivo

Svet 28. Apr 202311:27 > 17:50
Ukrajinska vojska blizu Bahmuta
Ukrajinska vojska blizu Bahmuta (Sofiia Gatilova/REUTERS)

Ukrajinski minister za obrambo je komentiral, kako pripravljena je ukrajinska vojska na protiofenzivo, ki je napovedana že kar nekaj časa. Rusija je ponoči sprožila val zračnih napadov na mesta po vsej Ukrajini, vključno s Kijevom. Po zadnjih podatkih je v napadih umrlo 25 ljudi, največ v mestu Uman, kjer je raketa zadela stanovanjski blok. Ukrajinski vrh je po napadih pozval k zaostrovanju sankcij proti Rusiji in novim pošiljkam orožja. "Pot do miru je oborožiti Ukrajino z letali F-16 in zaščititi otroke pred ruskim terorjem," je zapisal zunanji minister Dmitro Kuleba.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je komentiral priprave na težko pričakovano protiofenzivo ukrajinskih sil. Ob tem, ko je znano stališče ukrajinskih oblasti – protiofenziva se bo začela, ko bo vojska na to pripravljena – je Reznikov danes povedal, da se priprave bližajo koncu. “Na splošno smo v visokem odstotku že pripravljeni,” je dejal in dodal, da bodo krenili v ofenzivo, “če bo Bog dal, če bo vreme sodelovalo in bo taka odločitev poveljnikov”.

Vendar pa za nekatere oborožitvene sisteme usposabljanja ukrajinskih vojakov še niso končana. “Poleg tega, da je orožje na voljo, ga je treba tudi obvladati,” je dejal minister.

Reznikov je sicer v četrtek posvaril pred previsokimi pričakovanji glede načrtovane spomladanske protiofenzive ukrajinskih sil. Kot je dejal, so se pričakovanja precej dvignila po uspehih ukrajinske vojske, čeprav so po ruskem napadu sprva le upali, da bo država nekako preživela.

Doneck
Prizor iz Donecka, ki je pod nadzorom Rusije (Alexander Ermochenko/REUTERS)

V več mestih v Ukrajini, tudi v prestolnici Kijev, so se zjutraj oglasile sirene pred zračnimi napadi. V mestu Uman je raketa zadela stanovanjske bloke, v napadu pa je umrlo 25 ljudi, vključno z otrokom. 23 ljudi je umrlo v mestu Uman v osrednjem delu države in dve osebi v mestu Dnipro. Eksplozije pa so odjeknile tudi v mestih Kremenčuk, Poltava in Mikolajev.

Po navedbah vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Valerija Zalužnega so ruske sile v novem valu napadov nad Ukrajino izstrelile skupno 23 raket. Od tega jih je ukrajinska zračna obramba sestrelila 21, kot tudi dve brezpilotni letali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nad Kijevom je ukrajinska vojska sestrelila 11 manevrirnih raket. To je bil prvi raketni napad na ukrajinsko prestolnico po 51 dneh.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nov val ruskih raketnih napadov obsodil. “Rusko zlo je mogoče ustaviti z orožjem – naši branilci to počnejo. In ustaviti ga je mogoče s sankcijami – globalne sankcije je treba okrepiti,” je zapisal ukrajinski predsednik, ki zaveznice že dolgo poziva k dobavam bistveno večjih količin orožja in zaostritvi ter boljšemu nadzoru nad izvajanjem doslej uvedenih sankcij proti Rusiji.

O napadu so poročale tudi ruske okupacijske oblasti v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Kot so sporočile, je bilo v središču Donecka zaradi obstreljevanja z ukrajinskih položajev ubitih sedem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Zadeli so bolnišnico, park in več stanovanjskih stavb. Po prvih podatkih je bilo ubitih sedem ljudi, med njimi otrok, več kot deset pa je bilo ranjenih,” je na Telegramu sporočil vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin. Žrtve obstreljevanja so bili potniki v minibusu.

Obstreljevanje v Donecku
Alexander Ermochenko/REUTERS

“Pot do miru v oborožitvi Ukrajine s F-16”

Po novem obsežnem zračnem napadu so v Kijevu znova zahtevali še ostrejše sankcije proti Rusiji in državam, ki ji dobavljajo orožje. “Rusom moramo odrezati kisik. Sankcije bi morale veljati za tiste države, ki Rusiji pomagajo kupovati zahodne mikročipe za proizvodnjo raket in tako zaobidejo omejitve,” je dejal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Medtem je zunanji minister Dmitro Kuleba Zahod pozval k dobavi bojnih letal. “Pot do miru je oborožiti Ukrajino z letali F-16 in zaščititi otroke pred ruskim terorjem,” je tvitnil.

Nove sankcije proti Rusiji in Iranu so sicer zaradi nezakonitih aretacij ameriških državljanov uvedle ZDA. Na seznam sankcij so uvrstile rusko obveščevalno službo FSB in obveščevalno službo Iranske revolucionarne garde.

O novih ruskih napadih iz Ukrajine poročajo po tem, ko je Nato v četrtek sporočil, da so članice in partnerice zavezništva v zadnjih mesecih Ukrajini dobavile 230 tankov, več kot 1.550 oklepnih vozil in “ogromne količine streliva”, da bi okrepile obrambo Kijeva.

Raketni napad na Uman Raketni napad na Uman
REUTERS/Carlos Barria
Raketni napad na Uman Raketni napad na Uman
REUTERS/Carlos Barria
Raketni napad na Uman Raketni napad na Uman
REUTERS/Carlos Barria

Medtem naj bi namestnik ruskega premierja Marat Husnulin danes obiskal Bahmut na vzhodu Ukrajine. Agencija AFP obiska na podlagi neodvisnih virov ni mogla potrditi. Če bi se novica izkazala za resnično, bi to bil prvi obisk kakega visokega ruskega uradnika od začetka dolgotrajne bitke za Bahmut, ki traja od lanskega poletja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.