V kosovskem parlamentu prisegli novi srbski poslanci

Svet 17. Nov 202216:05 1 komentar
Srbija, Kosovo
PROFIMEDIA

Po odstopu poslancev srbske manjšine v kosovskem parlamentu zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi so danes novi poslanci Srbske liste brez napovedi prišli v parlament in prisegli. Tako kot tisti, ki so odstopili, so bili na listi te glavne stranke kosovskih Srbov izvoljeni na volitvah februarja lani.

Devet novih poslancev Srbske liste, ki so danes prisegli, je izbrala kosovska volilna komisija, potem ko je 7. novembra zaradi odločitve Prištine o zamenjavi tablic na podlagi odločitve stranke in odstopih srbskih predstavnikov iz več institucij in služb na severu Kosova odstopilo vseh deset poslancev stranke, poroča portal N1 Srbija.

Ker ima srbska skupnost kot najštevilčnejša manjšina na Kosovu po ustavi zagotovljenih deset poslanskih mest v 120-članskem kosovskem parlamentu, so jih namreč morali zamenjati z drugimi srbskimi poslanci, ki so na volitvah dobili dovolj glasov.

Po današnji prisegi so novi poslanci takoj odšli iz parlamenta. Iz Srbske liste so sporočili, da so prisegli zato, “da bi kosovskemu premierju Albinu Kurtiju in njemu naklonjenim Srbom, kot je Rada Trajković, preprečili spremembo ustave in zakonov, ki zagotavljajo pravice Srbom na Kosovu”. Dodali so, da “ta politična in strateška odločitev ne bo ustavila procesa odhodov Srbov iz kosovskih institucij na severu Kosova, s katerim ugašajo kosovske institucije na tem območju”.

Rada Trajković je predsednica nevladne organizacije Evropsko gibanje Srbov na Kosovu, ki je deležna groženj, pa tudi kritik uradnega Beograda, odkar je na sojenju za umor leta 2018 umorjenega zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića pričala, da ga je ogrožala srbska kriminalna skupina s severa Kosova, ki jo vodi podpredsednik Srbske liste Milan Radoičić. Po njenih nedavnih obtožbah, da sta srbski predsednik Aleksandar Vučić in Radoičić odločila, da Srbi odidejo iz legitimnih kosovskih institucij, ji je haaški obsojenec in vodja srbskih radikalov Vojislav Šešelj zagrozil, da bo končala kot Ivanović.

Po današnji prisegi poslancev Srbske liste je ocenila, da so to storili, da bi ji “preprečili vstop v parlament in onemogočili, da srbska skupnost na Kosovu končno dobi prave politične predstavnike,” poroča N1 Srbija.

Srbi so začeli izstopati iz kosovskih institucij, potem ko se je Kurtijeva vlada kljub pozivom ZDA in EU k preložitvi odločitve o zamenjavi tablic za deset mesecev, odločila, da v novembru nadaljuje proces zamenjave tablic, a postopno do aprila 2023. Sedaj voznikom delijo obvestila, da morajo tablice zamenjati in jih opozarjajo na kazni. Nova faza v procesu pa bo nastopila 21. novembra, ko bodo tistim, ki tablic niso zamenjali, začeli izdajati denarne kazni.

Da bi se izognili novemu naraščanju napetosti, je posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak v torek glavnemu kosovskemu pogajalcu Besniku Bislimiju izročil nov predlog Bruslja za rešitev krize na severu Kosova. To je v sredo poročal Radio Slobodna Europa (RFE), ki je navedel neimenovane diplomatske izvore.

O vsebini predloga niso poročali, mogoče pa je, da bi bil eden od predlogov preložitev začetka izdajanja kazni. Če bi Priština na to pristala, bi Lajčak takoj odpotoval v Beograd, da bi o tem sklenili uradni dogovor, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je sicer v ponedeljek ocenil, da je sedanja kriza na severu Kosova najbolj resna od leta 2013. Pozval je k njeni rešitvi pred 21. novembrom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje