V Kremlju načrtujejo Putinov obisk Kitajske

Svet 12. Jul 202314:15 5 komentarjev
Ši Džinping in Vladimir Putin marca v Moskvi
Ši Džinping in Vladimir Putin marca v Moskvi (Foto: Sputnik/Pavel Byrkin/Kremlin via REUTERS)

Potem ko je marca kitajski predsednik Ši Džinping obiskal ruskega kolega Vladimirja Putina, je Putinov obisk Kitajske "na agendi", so potrdili v Kremlju.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo odpotoval na Kitajsko, je danes potrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Kdaj se bo obisk zgodil, še ni znano, naj pa bi datum sporočili, ko bodo načrti dokončno oblikovani.

V Kremlju so prepričani, da je zdaj dober čas za utrjevanje odnosov med Rusijo in Kitajsko. “Zdaj je zagotovo primeren trenutek za ohranjanje visoke dinamike v razvoju bilateralnih rusko-kitajskih odnosov /…/,” je povedal Peskov. Po njegovih besedah se bodo pogovori v Pekingu vrteli okrog trgovinskega in gospodarskega sodelovanja.

Kitajska doslej še ni obsodila ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela februarja lani, državi pa sta v zadnjem času prav tako utrdili gospodarske, trgovinske, politične in vojaške vezi, navaja tiskovna agencija Reuters.

Putin bo na Kitajsko odpotoval po tem, ko ga je marca obiskal kitajski kolega Ši Džinping. Takrat sta podpisala več sporazumov, drug drugega pa sta, kot smo poročali, označila za “dragega prijatelja”. Tudi sicer sta Rusija in Kitajska le malo pred začetkom ruske invazije sklenila partnerstvo “brez omejitev”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje