Alarm v Londonu: po 40 letih se je spet pojavil virus otroške paralize

Svet 10. Avg 202216:26 > 18:11 0 komentarjev
Cepljenje
PROFIMEDIA

Po približno 40 letih so na območju Londona ponovno pojavil virus otroške paralize. Našli so ga v odpadnih vodah. Za otroško paralizo za zdaj še ni zbolel noben otrok, a so v Londonu vseeno zagnali obsežno kampanjo cepljenja otrok. Pojav virusa pa skrbi tudi oblasti v ZDA. Prejšnji mesec so namreč pri necepljenem odraslem moškem iz New Yorka potrdili primer okužbe, pristojni pa menijo, da bi lahko imeli v tej zvezni državi več sto nediagnosticiranih primerov.

V odpadnih vodah iz Londona so našli virus, ki lahko povzroči otroško paralizo. Zaradi tega pristojni vsem vsem otrokom, starim od enega do devetih let, svetujejo cepljenje proti temu virusu. V akciji nujne imunizacije bodo cepivo ponudili skoraj milijonu otrok, tudi tistim, ki so že bili cepljeni. Pediatri bodo starše in skrbnike kontaktirali v prihodnjem mescu.

Otroška paraliza v Združenem kraljestvu velja za bolezen preteklosti, potem ko je bila leta 2003 celotna Evropa razglašena za prosto otroške paralize. Potrjenih primerov okužb zaenkrat ni bilo, zadnji primer otroške paralize v Veliki Britaniji pa je bil zabeležen leta 1984. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v Londonu skoraj 87-odstotna pokritost s cepljenjem proti otroški paralizi, kar je manj kot v preostalih delih države.

“Vsi otroci v Londonu, stari od enega do devetih let, morajo zdaj prejeti odmerek cepiva proti otroški paralizi – ne glede na to, ali gre za dodaten poživitveni odmerek ali za nadoknaditev rutinskih cepljenj,” je opozorila svetovalka pri britanski agenciji za zdravstveno varnost Vanessa Saliba. Pri tem je dodala, da je tveganje za večino cepljene populacije še vedno nizko, vendar je po njenih besedah nujno, da starši zagotovijo, da so njihovi otroci v celoti cepljeni.

Strokovnjakinja za izkoreninjenje otroške paralize Kathlene O’Reilly pa je dejala, da odkritje virusa kaže, da lahko pride do lokalnega širjenja virusa. Opozorila je tudi, da se bo virus širil predvsem med posamezniki, ki niso cepljeni proti otroški paralizi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA potrdili primer pri necepljenem odraslem

Prejšnji mesec so v ZDA potrdili, da se je z virusom otroške paralize okužil necepljeni odrasli moški iz New Yorka. Moški se je okužil z virusom, ki izvira iz cepiva. Nekatere države namreč še vedno uporabljajo cepiva, ki vsebujejo oslabljeno obliko živega virusa. V redkih primerih lahko virus mutira, ob slabi higieni pa se lahko prenese tudi na druge. Znanstveniki iščejo povezave med genomom virusa iz New Yorka in tistimi, ki so jih našli v odpadnih vodah v Londonu in Jeruzalemu, piše BBC. V razvitih državah se uporablja novejše cepivo, ki ne vsebuje živega virusa.

Zdravstveni delavci opozarjajo, da bi lahko bilo imeli v zvezni državi več sto ali celo več tisoč nediagnosticiranih primerov otroške paralize, je poročal BBC. “Incidenca otroške paralize je manjša od enega odstotka,” je rekla zdravnica Patricia Schnabel Ruppert. “Večina primerov je asimptomatskih oziroma imajo blage simptome. Ti primeri se pogosto spregledajo,” je dodala. Zdravnica je še povedala, da si nikoli ni mislila, da bo v ZDA obravnavala primer okužbe z otroško paralizo.

Razvite države ob tem pozivajo k povečanju precepljenosti. Zaradi vse več potovanj po svetu se namreč lahko okužba prenaša tudi v države, ki imajo nizko precepljenost proti tej bolezni.

Kakšne so posledice otroške paralize

Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve. Če prizadene mišice prsnega koša ali možgane, je bolezen lahko smrtna. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) jo povzročajo trije tipi poliovirusov.

Otroška paraliza
PROFIMEDIA

Poliovirusi so v iztrebkih okuženih ljudi, okužba pa se prenaša fekalno-oralno prek umazanih rok. Virus vstopi v telo skozi usta in se razmnožuje v žrelu in prebavilih. Nato vstopi v krvni obtok in lahko prodre v nekatere živčne celice, ki jih poškoduje ali uniči.

Za otroško paralizo so dovzetni vsi, ki bolezni niso preboleli ali niso bili zaščiteni s cepljenjem.

Več kot 90 odstotkov okužb s poliovirusom poteka brez simptomov. Ti otroci razvijejo odpornost proti otroški paralizi in so dosmrtno zaščiteni proti tej bolezni. Če pa se bolezen razvije, se v začetnem obdobju kaže kot gripi podobno stanje s povišano telesno temperaturo, glavobolom, bolečim žrelom, bolečinami v trebuhu in mehkim blatom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!