Kmetje blokirali center Novega Sada (VIDEO)

N1 video 10. Avg 202215:29 > 15:42 0 komentarjev

Nezadovoljni kmetje blokirajo ulice Novega Sada. Že včeraj so se podali na ceste, zahtevajo višjo odkupno ceno sončnic in cenejše gorivo. Zdaj pa si želijo še, da ne bi preganjali tistih, ki so bili zaradi protestiranja oglobljeni.

Srbski kmetje so blokirali središče Novega Sada. Nezadovoljni kmetje so že včeraj blokirali bulvar pred deželno vlado. Kmetijsko ministrstvo so obtožili, da se iz njih norčuje, saj ni odgovorilo na njihove zahteve. Danes so kmetje znova zasedli ceste. Zbrali so se ob 8. uri, blokada bo trajala do nadaljnjega.

Sprva so se kmetje na ceste podali z dvema zahtevama: odkupna cena za tono sončnic naj bo najmanj 700 evrov z DDV in cene goriv naj bodo ugodnejše. Zdaj pa želijo še, naj se ne sankcionira kmetov, ki jih je policija včeraj oglobila zaradi protestiranja.

Razmere je nekoliko umiril nastop vodje kabineta ministrstva za kmetijstvo Marka Šaranovaca. Po Šaranovačevih besedah vlada pripravlja uredbo, s katero bo odpravila prepoved izvoza vseh primarnih kmetijskih proizvodov. Za kmete pa je ključna nafta, je za N1 povedal Mile Slankamenac. Zahtevajo prodajo nafte brez trošarin oziroma z 80 odstotki trošarin z DDV. Šaranovac je na to odgovoril, da se mora pogovoriti s finančnim ministrom Sinišem Malijem.

V znak dobre volje so se kmetje odločili, da ulic ne bodo blokirali v času prometne konice. Blokado so prekinili ob 14. uri, nadaljevali naj bi od 16.30.

Novi Sad Novi Sad
N1
Novi Sad Novi Sad
N1
Novi Sad Novi Sad
N1

Zjutraj so kmetje napovedali, da bodo razširili blokado. Razširili bi se lahko od Jevrejske ulice do druge strani Petrovaradinskega mostu. Natančnega načrta nimajo.

Radoslav Adamović iz Iniciative za obstanek srbskih kmetov se je v izjavi za N1 Beograd zahvalil prebivalcem Novega Sada, ki kmete pri protestu podpirajo in jim tudi prinašajo vodo. “Dva meseca smo se pogajali, dovolj imamo pogajanj,” je rekel Adamović. Dejal je, da si želijo pogovorov s predsednikom, ki ima edini možnost odločanja glede na to, da vlada še ni sestavljena.

Eden izmed kmetov Đorđe Grujić pa je napovedal, da bodo najverjetneje ostali do konca dneva. “Kmetijske stroje imamo. Ne preostane nam drugega, kot da jim pokažemo resnost situacije,” je rekel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!