V Londonu zaslišanje o izročitvi Juliana Assangea. Ga bodo izročili ZDA?

Svet 20. Feb 202414:40 4 komentarji
Julian Assange
Foto: Isabel Infantes/REUTERS

V Londonu so danes začeli z zaslišanjem o izročitvi ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea Združenim državam Amerike. Gre za morda zadnji poskus pritožbe Assangea na odločitev Londona, da ga izroči ameriškim oblastem, ki mu zaradi razkritja tajnih vojaških dokumentov grozi do 175 let zapora v ZDA. Assange se zaslišanja, ki bo trajalo dva dni, zaradi bolezni ne udeležuje.

Višje sodišče v Londonu bo v okviru dvodnevnega zaslišanja obravnavalo prošnjo Juliana Assangea za ponovno preučitev odločitve nekdanje britanske notranje ministrice Priti Patel glede izročitve ZDA. Assangeovi odvetniki bodo na tokratni obravnavali po poročanju BBC poskušali doseči, da sodišče dovoli obravnavo pritožbe, da bi preprečili njegovo izročitev.

Assange se danes ni pojavil na sodišču. Njegov odvetnik Edward Fitzgerald je na začetku obravnave povedal, da se Assange ne počuti dobro in se zaslišanja ne bo udeležil niti osebno niti prek video povezave. Kot je še opozoril, njegovo stranko preganjajo zaradi “običajne novinarske prakse”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred sodiščem se je danes zbralo več sto ljudi, ki so nosili transparente in zahtevali izpustitev Assangea. Assangeova žena Stella se jim je zahvalila za podporo. “Prosim, še naprej prihajajte, bodite tam za Juliana in za nas, dokler Julian ne bo svoboden,” je dejala.

Julian Assange Julian Assange
Foto: Yves Herman/REUTERS
Julian Assange Julian Assange
Foto: Yves Herman/REUTERS
Julian Assange Julian Assange
Foto: Yves Herman/REUTERS

52-letnemu Assangeu, ki je od leta 2019 zaprt v Londonu, v ZDA grozi do 175 let zapora, ker je v letih 2010 in 2011 objavil več kot 700.000 zaupnih dokumentov o ameriških vojaških in diplomatskih dejavnostih v Iraku in Afganistanu.

Assange: Postopek je politično motiviran

Če bo Assange ta teden uspešen na sodišču in se bo začel pritožbeni postopek, bo ustanovitelj Wikileaksa dobil še eno priložnost, da svoj primer zagovarja na londonskem sodišču, pri čemer bo določen datum za polno obravnavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Če sodišče Assangeovi prošnji za pritožbo zoper njegovo izročitev ZDA ne bo ugodilo, bi bila vsa pravna sredstva v Veliki Britaniji s tem izčrpana.

Assange trdi, da je postopek proti njemu politično motiviran, njegovi odvetniki pa so nakazali, da bodo zadevo predali Evropskemu sodišču za človekove pravice. Stella Assange je napovedala, da bodo odvetniki na sodišču v Strasbourgu nemudoma vložili prošnjo za začasno odredbo, da bi preprečili takojšnjo izročitev njenega moža ZDA. Vendar pa obstajajo pomisleki, da bi britanska vlada lahko ignorirala tak ukaz.

Avstralec je zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh, odkar mu je leta 2019 ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer se je sedem let skrival, odtegnilo zaščito in mu odvzelo azil. Takratna notranja ministrica Priti Patel je junija 2022 odobrila njegovo izročitev ZDA, na kar se je Assange pritožil.

Poslanci v avstralskem parlamentu so prejšnji teden sprejeli predlog s pozivom ZDA in Združenemu kraljestvu, naj končata pregon Juliana Assangea ter mu omogočita vrnitev domov. Predlog je podprl tudi avstralski premier Anthony Albanese.

Julian Assange, Wikileaks
Peter Nicholls/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje