V Luksemburgu nameravajo legalizirati marihuano za osebno rabo

Svet 17. Jun 202211:32 > 12:03 0 komentarjev
konoplja, marihuana
PROFIMEDIA

Potem ko je Malta to storila decembra 2021, želi Luksemburg postati druga evropska država, ki bo legalizirala vzgojo konoplje za osebno rabo. Na podlagi novega zakona, ki ga je vlada vložila v parlamentarno obravnavo, bi Luksemburžani lahko doma vzgojili do štiri bilke marihuane, medtem ko posedovanje in prodaja še naprej ostajata prepovedana.

Luksemburg želi postati druga evropska država, ki bi legalizirala vzgojo in uživanje konoplje za osebne potrebe – ne pa tudi posedovanje in prodajo.

Luksemburška ministrica za pravosodje Sam Tanson je predstavila predlog zakona, ki bo vsem Luksemburžanom omogočil, da doma vzgojijo do štiri bilke konoplje, ki pa ne smejo biti na vidnem mestu. Nov zakon omogoča tudi uživanje marihuane, a zgolj doma oziroma na zasebni posesti – na javnih mestih bo kajenje marihuane še naprej prepovedano.

“Legalizacija zasebne vzgoje in zasebne potrošnje je prvi korak v boju proti nezakoniti trgovini s konopljo,” je zapisalo luksemburško pravosodno ministrstvo.

Predvidene kazni za posedovanje do treh gramov konoplje bodo znašale med 25 in 500 evri, kar je precej manj kot sedaj, ko kazen znaša med 250 in 2.500 evri. Policija bo kršiteljem izdala opozorilo, ne bo pa sprožila prekrškovnega ali kazenskega postopka ali opozorila zapisala v posameznikovo kartoteko.

Kazni za posedovanje večjih količin konoplje so medtem veliko strožje, možna je celo zaporna kazen. Osebo, ki poseduje več kot tri grame kanabisa, se namreč obravnava kot preprodajalca z narkotiki. Ugodnosti, ki jih predvideva novi zakon, pa ne bodo veljala za mladoletnike. Te bo policija nemudoma prijavila in poslala pristojnemu tožilcu.

Vlada je zakon že vložila v parlamentarno obravnavo. Pred glasovanjem bo potrebno še mnenje državnega sveta o skladnosti predloga zakona z luksemburško ustavo, mednarodnimi pogodbami in drugimi zakoni.

Sosede se bojijo “kanabis turizma”

Luksemburška vlada je popolno legalizacijo konoplje sicer napovedala že leta 2018, ko jo je legalizirala v medicinske namene. Prodaja v t. i. “kanabis kavarnah” bo tudi po novem zakonu ostala prepovedana, saj gre v dotičnem primeru še vedno za posedovanje in prodajo.

Sosede Luksemburga so o najavi dekriminalizacije konoplje že izrazile nestrinjanje, saj se bojijo, da bodo prebivalci Nemčije, Francije in Belgije tam kupovali v njihovih matičnih državah sicer prepovedano mehko drogo. A kritični glasovi so vse tišji, še posebej iz Nemčije, kjer pripravljajo podoben zakon.

Čeprav je Luksemburg že prej napovedal, da bo postal prva država, ki bo legalizirala konopljo, jih je počasnost državne uprave pri pripravi zakona potisnila na drugo mesto – prehitela ga je Malta, ki je konopljo legalizirala konec lanskega leta.

Kaj pa Nizozemska?

V nasprotju z javnim prepričanjem na Nizozemskem marihuana ni zakonita. Posedovanje, prodaja ali proizvodnja drog je nezakonita, toda nizozemske oblasti na področju mehkih drog prakticirajo t. i. politiko tolerance. To pomeni, da je prodaja majhnih količin mehkih drog v kavarnah sicer nezakonita, a jih oblasti za to ne preganjajo. Prav tako niso kazensko obravnavani posamezniki, ki posedujejo manj kot pet gramov marihuane oziroma manj kot pet rastlin konoplje, je navedeno na spletni strani nizozemske vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!