V Madridu ustrelili nekdanjega katalonskega politika

Svet 09. Nov 202316:04 0 komentarjev
Madrid
Madrid (Foto: Nacho Doce/REUTERS)

78-letni Alejo Vidal-Quadras, nekdanji šef konservativne Ljudske stranke (PP) v Kataloniji, je bil v Madridu ustreljen v obraz. Napadalca še iščejo.

Nekdanji vodja španske Ljudske stranke (PP) v Kataloniji Alejo Vidal-Quadras je bil danes ustreljen v Madridu. 78-letnik je bil ustreljen v obraz, in sicer v premožnejši četrti Salamanca v osrednjem Madridu. Po streljanju so ga odpeljali v bolnišnico, navaja tiskovna agencija Reuters.

Po navedbah lokalnih reševalcev je bil Vidal-Quadras ustreljen v čeljust. Njegovo stanje je trenutno stabilno, poročila španskih medijev povzema bruseljski Politico.

Španska tiskovna agencija EFE je poročala, da policija v povezavi s streljanjem lovi motorista, ki je nosil črno čelado. Kot so po navedbah osrednjega španskega časopisa El Pais povedali očividci, naj bi se na črnem motorju znamke Yamaha vozili dve osebi.

Policija je prav tako omejila dostop do območja, kjer se je zgodil napad.

Vidal-Quadras je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil konservativno Ljudsko stranko (PP) v Kataloniji, med letoma 1999 in 2014 pa je bil evroposlanec v Bruslju. Več let je opravljal tudi funkcijo podpredsednika parlamenta. Po treh desetletjih članstva v PP se je leta 2014 pridružil skrajno desni strank Vox, ki pa jo je po enem letu zapustil.

Alejo Vidal-Quadras
Alejo Vidal-Quadras (Foto: PROFIMEDIA)

Kot smo že poročali, je španska (doslej vladajoča) socialistična stranka (PSOE) premierja Pedra Sancheza po intenzivnih pogajanjih s katalonskimi separatisti dosegla dogovor, ki bo omogočil oblikovanje vlade, Sanchezu pa, da ostane na oblasti.

Stranka Junts katalonskega separatističnega politika Carlesa Puigdemonta bo v zameno za podporo Sanchezu pri oblikovanju vlade dobila zavezo, da bo parlament sprejel zakon o amnestiji za katalonske voditelje in aktiviste, ki jih preganjajo sodišča, zlasti zaradi vpletenosti v neuspeli poskus odcepitve Katalonije leta 2017, ob sklicevanju na vir blizu pogajanj poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sanchez je po napadu izrazil solidarnost z Vidal-Quadrasom in mu zaželel čimprejšnje okrevanje. Kot je še zapisal na omrežju X, zaupa preiskovalcem in verjame, da bodo odgovorni za napad pridržani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!