V Mehiki našli ugrabljene Američane, dva sta v streljanju umrla

Svet 07. Mar 202319:44 0 komentarjev
mehika, ugrabitev, Matamoros
REUTERS/Stringer

Štiri američane, ki so jih prejšnji teden ugrabili na severu Mehike, so danes našli, je sporočil guverner mehiške obmejne zvezne države. Dva sta bila mrtva, druga dva pa sta ugrabitev preživela in sta se že vrnila v ZDA. V Mehiko naj bi potovali zaradi lepotne operacije, ki jo je tam želel opraviti eden izmed njih.

Dva od štirih ameriških državljanov, ki so jih prejšnji teden ugrabili v mestu Matamoros na severu Mehike, so našli mrtva v prostorih zasebne klinike vzhodno od mesta na poti do območja, ki ga imenujejo Bagdad plaža. Dva sta bila živa, eden od njiju pa je bil ranjen in ga zdravijo.

Ugrabljena je bila skupina štirih Američanov iz Južne Karoline, ki so šli v Matamoros na zdravniški poseg. Televizija CNN poroča, da je šla 33-letna ženska šestih otrok v Mehiko na operacijo za zmanjšanje trebuha. Spremljali so jo prijatelji.

V Matamorosu so naleteli na obstreljevanje dveh frakcij Zalivskega kartela, ki tam nadzoruje trgovino z mamili med Mehiko in ZDA. Neimenovani viri ameriške vlade so potrdili, da je najverjetneje šlo za napako. Mehiški gangsterji naj bi mislili, da so naleteli na tihotapce mamil s Haitija.

Ko so ugotovili napako, so dva preživela in dva mrtva odložili v kliniki. Posnetki ugrabitve, do katere je prišlo prejšnji petek, kažejo, da je vozilo Američanov blokiralo drugo vozilo, pripeljala se je še ena skupina gangsterjev in začela streljati na avtomobil. Američane so potem naložili na poltovornjak in odpeljali v neznano. Dva med njimi sta bila negibna.

FBI je v ponedeljek sporočil, da ponujajo 50.000 dolarjev nagrade za informacije, ki bi privedle do rešitve talcev in aretacijo storilcev, mobilizirale so se mehiške varnostne sile, po odkritju ugrabljenih pa se lov za storilci nadaljuje. Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je dejal, da so enega od krivcev že ujeli, kmalu pa bodo še druge.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je danes obsodil ugrabitev in smrt ameriških državljanov v Mehiki ter zagotovil, da bodo ZDA sodelovale z Mehiko pri kaznovanju krivcev za tragedijo.

Izrazil je obžalovanje, da se je to zgodilo v njegovi državi in dodal, da se imajo ameriški uradniki vso pravico pritoževati. Napadel pa je ameriške medije, ki bi naj o tem poročali senzacionalistično, ko v ZDA ubijajo mehiške državljane, pa o tem ne poročajo.

Ameriški State Department je že prej izdal opozorila pred potovanji Američanov v Matamoros, kjer da so razmere enako nevarne kot v Siriji ali Rusiji. Mesto povsem obvladuje mamilarski kartel, ki pa ni poenoten in frakcije se spopadajo med seboj. Nasilje je tako hudo, da je mehiška policija nemočna in državljanom ob strelskih obračunih priporoča, naj se poskrijejo v svojih domovih.

Matamoros nedaleč od izliva reke Rio Grande v Mehiški zaliv je eno od redkih mest v Mehiki, kjer ni prebežnikov, ki bi skušali prečkati mejo na poti v ZDA, čeprav fizičnih ovir ni. Mamilarski kartel to območje izkorišča za tihotapljenje mamil v ZDA in ne želi, da bi množice prebežnikov pritegnile pozornost oblasti na eni ali drugi strani meje.

Ko je mamilarski posel dobro urejen in se tolpe ne spopadajo med seboj in jih policija pusti pri miru, je območje mirno in cvetijo tudi drugi posli, kot so zdravstvene storitve za Američane, ki so v Mehiki veliko cenejše kot v ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!