Pirc Musar: Moldavija je dokaz, kako nevarni so lahko kibernetski napadi

Svet 18. Feb 202307:49 > 16:37 12 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je na varnostni konferenci v Münchnu obljubila nadaljnjo podporo evroatlantski poti Kosova, Moldavijo pa je izpostavila kot dokaz za nevarnost kibernetskih napadov. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa se je med drugim udeležila neformalnega srečanja, na katerem je sodelovalo deset zunanjih ministric, ki zagovarjajo feministično zunanjo politiko.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je drugi dan varnostne konference v Münchnu namenila predvsem dvostranskim srečanjem. Sešla se je s kosovsko predsednico Vjoso Osmani-Sadriu in moldavsko predsednico Maio Sandu.

“S predsednico Osmani sva se strinjali, da je nadaljnja pot Kosova evropska. Slovenija bo to pot podpirala še naprej, tudi v okviru procesa Brdo-Brioni,” je na Twitterju zapisala Pirc Musar. Predsednica Kosova pa je sporočila, da se veseli nadaljnjega tesnega sodelovanja s Slovenijo pri zagotavljanju trajnega miru v regiji in zunaj nje ter pri evroatlantski poti Kosova.

Preberite tudi: Skrajni nacionalisti grozili Vučiću: Odstranimo tega izdajalca

Kot so sporočili iz urada predsednice republike, sta slovenska in kosovska predsednica pozornost namenili tudi ideji Pirc Musar, da bi na prihodnjem srečanju procesa Brdo-Brioni pozornost posvetili tudi izseljevanju mladih iz regije ter podnebnim spremembam.

Na srečanju z moldavsko predsednico Sandu pa Pirc Musar opozorila, da je Moldavija dokaz, kako nevarni so lahko kibernetski napadi in dezinformacije, ki spremljajo vojno v Ukrajini. Z moldavsko predsednico sta se strinjali, da se mora ta izziv bolj odločno nasloviti, predvsem v sodelovanju z baltskimi državami.

“EU ne sme pozabiti na države, ki so deležne načrtnih pritiskov. Več pri zaustavitvi širjenja tega pojava pa morajo narediti tudi digitalne korporacije,” je poudarila Pirc Musar.

Obljubila je, da bo Slovenija Moldaviji še naprej pomagala prek Ustanove za krepitev človekove varnosti – ITF, ki v Moldaviji izvaja projekte psihosocialne pomoči ukrajinskim beguncem.

Pirc Musar se je v Münchnu sešla tudi z belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko. Pozornost sta po navedbah urada predsednice republike namenili predvsem aktualnim razmeram v Belorusiji, ki je prepletena z vojno v Ukrajini.

V luči tega se je slovenska predsednica udeležila tudi razprave, kjer je bila osrednja govorka ameriška podpredsednica Harris. Ta je v svojem govoru poudarila, da je čezatlantsko zavezništvo močnejše kot kadarkoli prej in da duh ukrajinskega ljudstva še vedno vztraja. Predsednica Pirc Musar je sicer že prvi dan konference izpostavila, da Slovenija vztraja pri nadaljnji podpori Ukrajini.

Ob zaključku konference se je predsednica skupaj z ministrico za zunanje zadeve in evropske zadeve Tanjo Fajon udeležila še razprave o evropski prihodnosti Zahodnega Balkana, so še sporočili iz njenega urada. Tudi Tanja Fajon je imela v Münchnu več dvostranskih srečanj.

Fajon: Ženske morajo biti varne in svobodne povsod

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), se je Fajon na povabilo zunanjih ministric Nemčije in Kanade udeležila neformalnega srečanja, na katerem je sodelovalo deset zunanjih ministric, ki zagovarjajo feministično zunanjo politiko. Govorile so o pravicah žensk in deklic v Afganistanu in Iranu, ki se soočajo s hudimi kršitvami človekovih pravic ter sprejele skupno izjavo o tem.
“Poskrbeti moramo za to, da ne bo nihče na svetu izključeval polovice svetovnega prebivalstva iz družbe. Ženske morajo biti varne in svobodne povsod po svetu. Samo tako lahko kot družba napredujemo,” je poudarila ministrica Fajon. Sogovornicam je predstavila tudi potek priprav nacionalne strategije feministične zunanje politike.
Tanja Fajon
Žiga Živulović Jr./Bobo
Sodelovala je tudi na okrogli mizi o podnebnih spremembah z naslovom Učinkovito sodelovanje za pogumnejše ukrepanje na področju podnebja, ki sta jo organizirala Blejski strateški forum in Fundacija BMW.
“Svet postaja čedalje bolj kompleksen. Vse države si prizadevamo izboljšati konkurenčnost naših gospodarstev, blaginjo in biti pomembni akterji v mednarodnem prostoru. Truditi se moramo, da to dosežemo na način, ki ni samo skladen z našimi standardi in vrednotami, temveč upošteva tudi prihodnost našega planeta in prihodnje generacije,” je dejala na okrogli mizi.

ZDA Rusijo obtožuje zločinov proti človečnosti

Ena osrednjih tem 59. varnostne konference je sicer ruska agresija nad Ukrajino. Podpredsednica Združenih držav Amerike Kamala Harris je v svojem govoru obtožila Rusijo, da je v Ukrajini zagrešila zločine proti človečnosti in opozorila, da ruske sile izvajajo obsežne in sistematične napade na civilno prebivalstvo v državi. Glede na dokaze in pravne standarde o tem ni dvoma, je dejala in naštela vrsto zlorab, ki so jih po njenih besedah zagrešile ruske sile v Ukrajini, vključno z umori, posilstvi, mučenjem in deportacijami.

Preberite tudi: Vnovični pozivi k vojaški podpori: To je edini način, da se zoperstavimo Moskvi

Danes bodo nastopili številni svetovni voditelji, ki bodo v okviru različnih panelov med drugim obravnavali geopolitično vlogo Evrope, vlogo Kitajske, ZDA in Velike Britanije v svetu, položaj žensk in evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje