ZDA Rusijo obtožile zločinov proti človečnosti

Svet 18. Feb 202313:36 > 16:55 7 komentarjev
vaje ukrajinske vojske v bližini Zaporožja
PROFIMEDIA

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je v Münchnu obtožila Rusijo, da je v Ukrajini zagrešila zločine proti človečnosti. "Pregledali smo dokaze, poznamo pravne standarde in ni dvoma, da so to so zločini proti človečnosti," je dejala. Zvrstili so se pozivi k okrepitvi vojaške podpore Ukrajini, ki da je edini način uspešnega zoperstavljenja Moskvi. Ruske sile sicer napredujejo proti Bahmutu, del Ukrajine pa je znova brez električne oskrbe.

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je drugi dan varnostne konference v Münchnu obtožila Rusijo, da je v Ukrajini zagrešila zločine proti človečnosti in opozorila, da ruske sile izvajajo obsežne in sistematične napade na civilno prebivalstvo v državi. ZDA so s tem ruska dejanja v Ukrajini prvič uradno opredelile kot zločine proti človečnosti.

“Pregledali smo dokaze, poznamo pravne standarde in ni dvoma, da so to so zločini proti človečnosti,” je dejala Harris in naštela vrsto zlorab, ki so jih po njenih besedah zagrešile ruske sile v Ukrajini, vključno z umori, posilstvi, mučenjem in deportacijami. Opozorila je, da je bilo v Rusijo prisilno odpeljanih več sto tisoč ljudi, med njimi tudi otroci, ki so bili kruto ločeni od njihovih družin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Vsem, ki so zagrešili te zločine, in njihovim nadrejenim, ki so vpleteni v te zločine, sporočam, da boste odgovarjali. Pravica mora biti izvršena,” je poudarila. Prav tako je v svojem govoru pozdravila uspeh Ukrajine v njenem uporu proti ruskem agresorju.

Kamala Harris
Wolfgang Rattay/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala k okrepitvi vojaške podpore Ukrajini in pospešitvi proizvodnje vojaške opreme. “Še naprej moramo zagotavljati in krepiti obsežno podporo, potrebno za premagovanje imperialističnih načrtov ruskega predsednika Vladimirja Putina,” je poudarila in pozvala k pospešitvi proizvodnje vojaške opreme, zlasti streliva, ki ga Kijev, kot pravi, nujno potrebuje.

Njenim pozivom se je pridružil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je dodal, da je dobava orožja Kijevu edini način, da se zoperstavimo Moskvi. Ponovno je opozoril, da mora Ukrajina zmagati ter obstati kot suverena in neodvisna država v Evropi. “Če v Ukrajini zmaga Putin, bo to zanj in za druge avtoritarne voditelje sporočilo, da lahko z uporabo vojaške sile dosežejo svoje cilje.”

K okrepitvi vojaške podpore je pozval tudi britanski premier Rishi Sunak. “Zdaj je čas, da povečamo našo vojaško podporo. Skupaj moramo Ukrajini pomagati zaščititi njena mesta pred ruskimi bombami in iranskimi brezpilotnimi letali. Ravno zato bo Velika Britanija prva država, ki bo Ukrajini zagotovila orožje daljšega dosega,” je dejal. Poudaril je, da je zmaga Ukrajine edini način za končanje trpljenja, ki ga povzroča Rusija. Izognil pa se vprašanjem o morebitni dobavi bojnih letal in zgolj dejal, da bo v Veliki Britaniji v prihodnosti potekalo usposabljanje ukrajinskih pilotov.

Ursula von der Leyen na varnostni konferenci v Munchnu
PROFIMEDIA

Kitajski visoki diplomat Vang Ji je na varnostni konferenci medtem napovedal kitajsko mirovno pobudo za končanje vojne proti Ukrajini. “Predstavili bomo kitajsko stališče o politični rešitvi ukrajinske krize. Trdno bomo stali na strani miru in dialoga,” je dejal. “Za varnejši svet moramo spoštovati načela Ustanovne listine Združenih narodov,” je poudaril in pozval k mirnemu reševanju sporov z dialogom. “Sporov med državami ne bi smeli reševati s prisilo ali enostranskimi sankcijami. To je kontraproduktivno, saj vodi v neskončne težave. Dialoga ne smemo nikoli zapostaviti, miru je vendarle treba dati priložnost,” je dodal.

Preberite še: Zelenski zaveznikom: Od hitrosti dobav orožja odvisno naše življenje

Finska predsednica vlade Sanna Marin pa je opozorila, da bi Zahod lahko preprečil rusko invazijo, če bi se odločneje odzval na rusko priključitev Krima leta 2014. Ob tem je dejala, da je Rusija z invazijo pričakovala, da se bodo stvari odvijale tako kot na Krimu in da bo vojno dobila enostavno in hitro. “Iz sedanjih razmer se moramo nekaj naučiti. Mislim, da je najpomembnejša lekcija ta, da ne smemo biti naivni,” je opozorila.

V delih Ukrajine znova brez elektrike

Ukrajina je bila znova tarča ruskih raketnih in zračnih napadov, zaradi česar so v več ukrajinskih regijah razglasili zračni alarm. “Sovražnik uporablja taktične zračne sile, zlasti v zračnem prostoru zasedenih ozemelj, in izstreljuje rakete,” je v Kijevu sporočil vodja predsedniškega urada Andrij Jermak. Prebivalce je pozval, naj upoštevajo opozorila pred zračnimi napadi.

Brez elektrike v Odesi
PROFIMEDIA

O najmanj dveh napadih poročajo iz regije Hmelnicki na zahodu države. Guverner črnomorske regije Mikolajiv Vitalij Kim je na svojem kanalu na Telegramu objavil fotografijo domnevne ruske rakete in opozoril, da sta dve raketi preleteli območje v smeri proti zahodu. Ukrajinske oborožene sile so medtem sporočile, da je ruska vojska z ladij črnomorske flote proti Ukrajini izstrelila dve manevrirni raketi Kalibr. Po navedbah tamkajšnjih oblasti so zaradi napadov v ukrajinski prestolnici in njeni okolici, na industrijskem območju Dnipropetrovska ter v Odesi ob Črnem morju začasno prekinili tudi oskrbo z električno energijo.

Preberite še: Pirc Musar: Moldavija je dokaz, kako nevarni so lahko kibernetski napadi

Ruske sile prevzele nadzor nad vasjo na severovzhodu Ukrajine, vedno bližje tudi Bahmutu

Ruske sile pa so prevzele nadzor nad še eno vasjo blizu ključnega mesta Kupjansk v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. “Naselje Grjanikovka je bilo v celoti osvobojeno,” je v izjavi za javnost sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi Igor Konašenkov, ki je uporabil rusko ime za vas Hrijanikivka. Pred začetkom ruske invazije v Ukrajini pred letom dni je v tej vasi živelo približno 600 ljudi.

Vas leži 20 kilometrov severovzhodno od železniškega vozlišča Kupjansk, ki so ga Rusi zavzeli v prvih dneh invazije. Ukrajinci so to mesto, ki je imelo pred vojno skoraj 30.000 prebivalcev, ponovno zavzeli septembra lani po bliskoviti protiofenzivi. Rusija se je morala tedaj skoraj v celoti umakniti z območja, a ker je Kupjansk blizu frontne črte na vzhodu Ukrajine, se domačini bojijo, da bi ga ruske sile lahko ponovno zavzele. Ruske sile na tem območju že nekaj dni izvajajo silovite napade.

Preberite še: Nova ruska ofenziva v Ukrajini: “Napadi so nenehni”

Dan pred tem je vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin sporočil, da so njegove enote zavzele vas Paraskovijivka v bližini mesta Bahmut v ukrajinski regiji Doneck. “Kljub hudim izgubam in krvavim spopadom je vas Paraskovijivka v celoti pod nadzorom Wagnerjevih enot,” je dejal Prigožin. Ruske sile so tako korak bližje zavzetju mesta Bahmut, ki je že več mesecev v središču hudih spopadov v skoraj letu dni trajajoči ruski ofenzivi v Ukrajini. Rusko obrambno ministrstvo zavzetja vasi sicer še ni potrdilo.

deklica in mačka pred porušeno stavbo v Borodjanki
Gleb Garanich/REUTERS

Samooklicane proruske oblasti na območju trdijo, da je ruska vojska prekinila tri od štirih dobavnih poti v mesto. Vseeno pa je Prigožin nedavno priznal, da bo Rusija morda potrebovala še dva meseca za zavzetje Bahmuta. Za to je okrivil predvsem počasno birokracijo ruskega vodstva.

Zavzetje Bahmuta bi Moskvi omogočilo nadaljnje napredovanje do večjih mest v regiji, kot sta Kramatorsk in Slovjansk. Napredovanje ruskih sil pa po mnenju tiskovnega predstavnika ameriškega Sveta za nacionalno varnost Johna Kirbyja ne bi bilo lahko. Samo v okolici Bahmuta spopadi divjajo že več mesecev in so za ruske sile imele visoko ceno, ki na dolgi rok ni vzdržna, je opozoril. Podvomil je tudi v vojaški pomen mesta Bahmut. “Možno je, da bodo ruske sile na koncu v Bahmutu uspešne, vendar se bo izkazalo, da mesto nima pravega strateškega pomena,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje