V napadih v Burkini Faso ubitih 170 ljudi

Svet 03. Mar 202413:35 0 komentarjev
Burkina Faso
Foto: PROFIMEDIA

V napadih na tri vasi na severu Burkine Faso je bilo pred tednom dni v enem dnevu ubitih približno 170 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na regionalnega tožilca. Kdo stoji za napadi, za zdaj ni znano. Ta zahodnoafriška država se sicer že dalj časa sooča z nasiljem džihadističnih upornikov.

Tožilec mesta Ouahigouya na severu države je danes sporočil, da je minulo nedeljo prejel poročila o “množičnih morilskih napadih” v vaseh Komsilga, Nodin in Soroe v severni pokrajini Yatenga, v katerih je bilo “usmrčenih približno 170 ljudi”.

V napadih so bili številni ranjeni, nastala je bila tudi gmotna škoda, je še povedal tožilec, ki krivde za napad ni pripisal nobeni skupini. V zvezi z napadi so že sprožili preiskavo, tožilčeve izjave povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Preživeli so za AFP povedali, da je bilo med žrtvami napadov na desetine žensk in majhnih otrok.

Minulo nedeljo je prišlo tudi do ločenih napadov na mošejo na vzhodu in katoliško cerkev na severu države, ki pa po navedbah varnostnih virov nista povezana z napadi na tri vasi. Oblasti še niso objavile uradnega števila žrtev napadov, po besedah visokega cerkvenega predstavnika pa naj bi bilo v napadu na cerkev ubitih najmanj 15 civilistov.

Burkina Faso na zahodu Afrike se od leta 2015 sooča z džihadističnim nasiljem upornikov, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida in skrajno skupino Islamska država. V napadih islamistov je doslej umrlo 20.000 ljudi, dva milijona pa je razseljenih. Več kot tretjina Burkine Faso je trenutno pod nadzorom islamistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!