V napadu na brazilski vrtec umrli najmanj štirje otroci, še štirje ranjeni

Svet 05. Apr 202316:48
Napad na vrtec v Braziliji
REUTERS

V Braziliji so bili v napadu na vrtec ubiti najmanj štirje otroci, še štirje, vsi mlajši od dveh let, so bili ranjeni in se zdravijo v bolnišnici. Eden je v kritičnem stanju. 25-letnega napadalca so že aretirali. 

V kraju Bluemanu v brazilski zvezni državi Santa Catarina je 25-letni moški v napadu na vrtec s sekiro ubil najmanj štiri otroke. Še štirje so ranjeni in se zdravijo v bolnišnici Santo Antonio, od koder so sporočili, da so otroci, ki so jih sprejeli po napadu, mlajši od dveh let. Eden izmed njih je v kritičnem stanju, poroča BBC.

Gasilci so po posredovanju povedali, da je bilo v času napada v jaslih približno 40 otrok. Napadalec je v vrtec vstopil tako, da je preskočil zid. Po mnenju gasilcev je žrtve izbiral naključno, piše BBC. Ko se je novica o napadu razširila, so v vrtec prihiteli prestrašeni starši.

Napad na vrtec v Braziliji
REUTERS

Po poročanju BBC je ena izmed vzgojiteljic, ki so bile ob dogodku v vrtcu, dejala, da je bil to “prizor, za katerega si ne predstavljaš, da ga boš kdaj videl”. Nekatere najmlajše otroke je, da bi jih zaščitila pred napadalcem, zaklenila v eno od sob. Novinarjem, ki so se zbrali pred stavbo, je še povedala, da je imel napadalec v roki zraven sekire tudi drugo orožje, a ni povedala, katero.

Napadalec se je predal sam

Tamkajšnja policija je sporočila, da se je moški po napadu sam predal, poroča BBC. Mestne oblasti so začasno ustavile pouk, guverner zvezne države Santa Catarina pa je razglasil tridnevno žalovanje.

Na tragedijo se je odzval tudi brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki je na Twitterju napad označil kot “pošastnega” in zapisal, da “ni večje bolečine, kot je bolečina družine, ki izgubi otroke ali vnuke, še toliko bolj, če gre za nasilje nad nedolžnimi otroci, ki se ne morejo braniti”.

STA piše, da to ni prvi napad na vrtec v tej zvezni državi. Leta 2021 je 18-letnik v vrtcu v občini Saudades ubil dva zaposlena in tri otroke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.