Zelenski: Rusija razmišlja o terorističnem napadu. Doslej ubitih 477 otrok

Svet 22. Jun 202309:35 > 18:57 14 komentarjev
Raketni napad na Uman
REUTERS/Carlos Barria

Volodimir Zelenski je zatrdil, da Rusija načrtuje teroristični napad na jedrsko elektrarno v Zaporožju. V Kremlju njegove navedbe zanikajo. Iz Rusije so pred tem sporočili, da je bil v noči na četrtek v napadu na polotoku Krim poškodovan most. Gre za most Čongar, ki polotok pod rusko okupacijo povezuje z ukrajinsko regijo Herson na jugu. Po navedbah Rusije žrtev ni bilo, iz Ukrajine pa so sporočili, da bo napadov na ozemlju v prihodnje še več. Medtem poročilo ZN navaja, da je bilo lani v Ukrajini ubitih 477 otrok.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zatrdil, da Rusija razmišlja o izvedbi terorističnega napada na jedrsko elektrarno Zaporožje, ki je pod rusko okupacijo. V Kremlju so navedbe o napadu, med katerim naj bi v okolje izpustili radiacijo, označili za laž in pri tem poudarili, da ustrezno sodelujejo z IAEA. Pred tem je bil v ukrajinskem napadu ponoči poškodovan eden od mostov, ki polotok Krim povezujejo z regijo Herson na jugu Ukrajine, so sporočile proruske oblasti.

“Obveščevalne službe so prejele informacije, da Rusija razmišlja o scenariju terorističnega dejanja v jedrski elektrarni v Zaporožju – terorističnega dejanja z izpustom sevanja. Za to so pripravili vse potrebno,” je Zelenski sporočil prek družbenih omrežij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kremlju so zavrnili njegove očitke. “To je še ena laž,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je poudaril, da je elektrarno nedavno znova obiskal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

Zaporožje
PROFIMEDIA

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je danes potrdil, da bo nov sestanek med vodjo ruske jedrske agencije in Grossijem potekal v petek v Kaliningradu, poročanje ruske tiskovne agencije Intefax povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Največja jedrska elektrarna v Evropi je kmalu po začetku invazije prešla pod nadzor ruske vojske, odtlej pa je bila večkrat prizorišče obstreljevanj, za katere se sprti strani medsebojno obtožujeta. Ukrajina in Rusija si prav tako izmenjujeta obtožbe glede uničenja jezu Kahovka, kar postavlja pod vprašaj sposobnost hlajenja zaporoških reaktorjev.

Varnostno tveganje za nuklearko predstavlja tudi ukrajinska protiofenziva, ki sodeč po poročilih z bojišč najintenzivneje poteka ravno v regiji Zaporožje.

“Nečloveško obstreljevanje” na Krimu

“Ponoči je bil zadet most Čongar. Žrtev ni bilo,” je pred tem na Telegramu sporočil proruski guverner Krima Sergej Aksjonov. Dodal je, da bombna enota preiskuje, katera vrsta streliva je bila v napadu uporabljena, in da poteka pregled cestišča, poročata francoska tiskovna agencija AFP in italijanska Ansa.

Na Krimu poškodovan most Čongar
REUTERS

Kmalu zatem je proruski guverner regije Herson Vladimir Saldo na Telegramu sporočil, da so bile v napadu verjetno uporabljene britanske rakete storm shadow. “Zločinski režim v Kijevu je nečloveško obstreljeval civilne objekte, mostove na upravni meji med regijo Herson in Krimom pri Čongarju,” je zapisal in ob tem objavil fotografije, na katerih je videti luknje na mostu.

Na Krimu poškodovan most Čongar
REUTERS

Napadov bo še več

Nato je Vladimir Rogov, sicer vodja proruskih oblasti v regiji Zaporožje, sporočil, da je bil v drugem napadu poškodovan tudi neuporaben most v bližini. Regiji Zaporožje in Herson sicer nista povsem pod nadzorom Rusije.

Namestnik vodje ukrajinskih oblasti v regiji Herson Jurij Sobolevski pa je prek družbenih omrežij sporočil, da je bil napad na most “zelo pomemben”. “Prvič, je to udarec za vojaško logistiko okupatorjev. Drugič, psihološki učinek na okupatorje in okupacijske oblasti je še pomembnejši,” je zapisal. Po njegovih besedah ni ozemlja v regiji Herson, kjer se ruske sile lahko počutijo varne.

Na Krimu poškodovan most Čongar
REUTERS

Medtem je tiskovni predstavnik ukrajinske obveščevalne službe Andrij Jusov za lokalno televizijo povedal, da bo napadov na ozemlje pod ruskim nadzorom še več, navaja AFP.

Rusija polotok Krim zaseda od leta 2014. Od tam v zadnjih mesecih pogosto poročajo o napadih, zlasti z brezpilotnimi letalniki, odgovornost zanje pa pripisujejo Kijevu. Most Čongar je sicer najkrajša povezava med Krimom in frontno črto na jugu Ukrajine, navaja britanski BBC.

FAO in WFP pričela program razminiranja kmetijskih zemljišč v Ukrajini

Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP) sta v sodelovanju s fundacijo FSD pričela izvajati program za podporo ukrajinskim kmetom in družinam na podeželju, ki jih je vojna najbolj prizadela. Cilj programa je vračanje zemljišč v proizvodno rabo z odstranjevanjem min in odpravo potrebe po humanitarni pomoči.

“Veliko družin in malih kmetov to sezono ne seje, ker vedo, da so njihova polja nevarna. Nekateri pa kljub nevarnosti tvegajo svoja življenja in obdelujejo svoja minirana zemljišča,” je dejal Pierre Vauthier, vodja ukrajinskega urada FAO.

Pšenica
PROFIMEDIA

“Brez nujnega ukrepanja se bo kmetijska proizvodnja v Ukrajini še naprej krčila, kar bo imelo neposredne posledice za prehransko varnost in raznolikost prehrane v državi ter morebitne posledice na regionalnih in svetovnih trgih,” pa je opozoril predstavnik WFP Matthew Hollingworth.

FAO, WFP in FSD program pomoči že izvajajo v ukrajinski regiji Harkov, nameravajo pa ga razširiti tudi na regiji Mikolajiv in Herson. Pomoč poteka v treh fazah in v tesnem sodelovanju z ukrajinskimi oblastmi in lokalnimi skupnostmi.

Združeni narodi rusko vojsko uvrstili na seznam sramote

ZN so rusko vojsko in z njo povezane oborožene skupine uvrstili na t. i. seznam sramote zaradi kršenja pravic otrok med vojno, piše v poročilu, ki so ga danes prejele članice Varnostnega sveta ZN. Poročilo, ki bo sicer objavljeno prihodnji teden, navaja, da je bilo lani v Ukrajini ubitih 477 otrok, francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v letnem poročilu zapisal, da je zgrožen nad velikim številom hudih kršitev pravic otrok v Ukrajini, storjenih v lanskem letu. “Še posebej sem pretresen zaradi velikega števila napadov na šole in bolnišnice ter velikega števila ubitih in pohabljenih otrok, ki se pripisuje dejanjem ruske vojske in z njo povezanih oboroženih skupin,” je dodal.

Poročilo navaja, da je bilo lani v Ukrajini ubitih 477 otrok, od tega 136 smrti pripisujejo ruskim silam in povezanim oboroženim skupinam, 80 pa ukrajinskim silam. Nadaljnjih 909 otrok je bilo pohabljenih, od tega 518 s strani ruskih sil in povezanih skupin ter 175 s strani ukrajinskih sil.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje