V Nemčiji pridržali več sto beguncev in migrantov

Svet 04. Okt 202121:11 1 komentar
Prebežniki na Poljskem
Agnieszka Sadowska/Agencja Gazeta/REUTERS

Nemške oblasti so v zadnjih treh dneh na meji s Poljsko pridržale več sto beguncev in migrantov, je sporočila nemška zvezna policija. Med njimi so številni, ki jih po mnenju Evropske unije proti državam članicam pošilja Belorusija.

Število oseb, ki prečkajo poljsko-nemško mejo, je v prvih dneh oktobra doseglo novo najvišje število v enem koncu tedna, je sporočila zvezna policija. Nemčija si s Poljsko deli več kot 460 kilometrov meje.

Policija v zvezni državi Brandenburg na vzhodu države je sporočila, da je skušalo iz Poljske v Nemčijo od petka vstopiti 251 ljudi. Njihovi kolegi v deželi Saška, ki leži nekoliko južneje ob meji s Poljsko, so navedli, da so prijeli 76 prebežnikov. V deželi Mecklenburg-Pomorjansko na severovzhodu pa so jih odkrili 55, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Poljska
Poljske patrulje in prebežniki ob meji med Poljsko in Belorusijo. Kacper Pempel/REUTERS

V zadnjih tednih je skušalo beloruske meje z Latvijo, Litvo in Poljsko prečkati več tisoč ljudi iz Iraka, Jemna in Sirije. EU beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožuje, da ljudem s konfliktnih območij pomaga do zunanjih meja EU, da bi ustvaril krizo. Poljska je na mejo z Belorusijo poslala več tisoč vojakov in tam, enako kot Litva na svoji meji z Belorusijo, začela graditi ograjo.

Nove smrtne žrtve v Sredozemskem morju

Medtem pa iz Sredozemlja prihaja vest o novih smrtnih žrtvah med begunci in migranti. Južno od španskega otoka Majorka so danes našli trupla 11 prebežnikov, ki so utonili v Sredozemskem morju, so sporočile lokalne oblasti. Tri jim je uspelo rešiti.

Po podatkih Združenih narodov je letos do sredine septembra Španijo doseglo več kot 27.000 oseb. Pri tem je do sredine leta po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) na zahodnosredozemski migrantski poti proti Španiji umrlo najmanj 149 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje