Vojska v Nigru blokirala predsedniško palačo

Svet 26. Jul 202315:20 > 20:45 0 komentarjev
vojska, Niger
PROFIMEDIA

Vojaki straže predsednika Nigra so blokirali predsedniško palačo in več ministrstev. Ni jasno, ali je predsednikova garda s tem poskušala prevzeti oblast.

V zahodnoafriški državi Niger danes poročajo o poskusu državnega udara, saj po neuspelem poskusu pogovorov člani predsedniške garde zadržujejo predsednika države Mohameda Bazouma. Vojska medtem ostaja na strani predsednika in je članom predsedniške garde postavila ultimat.

Neimenovani viri v predsedniški palači so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da so člani elitne predsednikove garde preprečili dostop do predsednikove rezidence in uradov, po neuspelih pogovorih pa predsednika niso želeli izpustiti. Vojska jim je postavila ultimat.

Predsednikov urad je v sporočilu na Twitterju zapisal, da so imeli pripadniki predsednikove garde izbruh znotraj lastnih vrst in da so “poskušali neuspešno pridobiti podporo nacionalnih oboroženih sil in nacionalne garde”, ter da so jih slednji pripravljeni napasti. Razloga za izbruh niso navedli, so pa dodali, da so predsednik in člani njegove družine v dobrem stanju.

Dostop do predsedniškega kompleksa v prestolnici Niamey je blokiran, na območju pa po navedbah novinarja AFP za zdaj ni bilo videti neobičajnih premikov vojakov ali slišati streljanja, medtem ko promet poteka normalno.

Nekdanji predsedniki, vključno z Mohamedom Issoufoujem, naj bi sodelovali v pogovorih za preprečitev zaostrovanja razmer.

Doslej v Nigru že štirje državni udari

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) je dogajanje v Nigru odločno obsodila kot poskus državnega udara in poudarila, da bodo odgovorni zanj odgovarjali. Zahtevala je takojšnjo in brezpogojno izpustitev predsednika države. Obsodbi in pozivom Ecowasa so se pridružili tudi Združeni narodi in Evropska unija.

Od razglasitve neodvisnosti od Francije leta 1960 so v tej sahelski državi, ki nima dostopa do morja, različni akterji izvedli že štiri državne udare in številne druge poskuse prevzema oblasti, tudi proti Bazoumu. Do enega takšnih poskusov je prišlo tudi zgolj nekaj dni pred njegovim slovesnim prevzemom položaja aprila 2021, ki je pomenil prvi demokratični prenos oblasti od razglasitve neodvisnosti od Francije.

Predsednik Bazum je tesni zaveznik Francije. Zadnji državni udar se je zgodil februarja 2010, ko je bil odstavljen takratni predsednik Mamadou Tandja.

Niger, ki meji na Mali, Burkino Faso, Nigerijo, Alžirijo, Libijo, Benin in Čad, sicer pesti nasilje skrajnih islamističnih skupin, ki v državo vdirajo iz Malija in Nigerije in izvajajo napade. Skrajne skupine, povezane z Al Kaido in Islamsko državo, pa delujejo tudi v Nigru.

Niger je sicer obsežna zahodnoafriška država, ki leži v osrčju Sahela, kar dve tretjini njene površine pa prekriva puščava. Je ena najrevnejših držav na svetu. Polovica od 26,2 milijona prebivalcev živi v revščini, torej z manj kot 2,15 ameriškega dolarja na dan. K temu delno prispeva tudi najvišja stopnja rodnosti na svetu, ki je leta 2021 znašala 6,8 otroka na žensko.

Tako kot druge države na južnem robu Sahare pa Niger izgublja ogromna območja obdelovalnih površin z vdiranjem puščave, kar povzroča ponavljajoče se suše, ki še povečujejo splošno lakoto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!