Konec zlatih časov za Hrvate? Na vrhuncu poletja rezultati še vedno slabi

Gospodarstvo 27. Jul 202312:20 8 komentarjev
Hrvaška plaža
PROFIMEDIA

Po besedah predsednika Združenja hrvaških turističnih agencij se južni sosedi julija spoprijemajo s težavami, povezanimi s turizmom. Kljub željam, da bi dosegli rezultate iz predkoronskega leta 2019, kaže, da bo letošnji julij turistično slabši.

Predsednik Združenja hrvaških turističnih agencij Boris Žgomba je v oddaji Novi dan na hrvaški N1 predstavil dozdajšnje uspehe turistične sezone pri južnih sosedih. Kot je pojasnil, so v julij vstopili z določenimi težavami. “Ves julij poskušamo doseči rezultate iz julija 2019, vendar bo letošnji sedmi mesec slabši kot leta 2019,” je dejal.

Poudaril je, da te vrzeli niso nujno slabe, saj gre za značilnost vseh običajnih turističnih let, ki so jih zaznavali pred pandemijo covida-19. Kljub slabšim rezultatom turistično leto po njegovih navedbah poteka po napovedih. “Dobro bo,” je dodal.

Z eno od težav, s katero se srečujejo v turističnem sektorju, so odpovedi rezervacij, ki so bile značilne tudi v času koronavirusne krize. “Danes se to izkazuje kot oteževalna okoliščina, saj ima gost, ki opravi rezervacijo, pravico to tudi odpovedati brez posledic. Zato rezervira od 8 do 10 destinacij. Ker pa ne more obiskati vseh, nekatere rezervacije prekliče ali pa celo vse. Drugi dejavnik je vreme. Če je za Jadran napovedan dež, je verjetno, da bodo ljudje preložili ali odpovedali potovanje,” je še pojasnil Žgomba.

Ob tem je dodal, da so zasebne namestitve v porastu. Na vprašanje, ali bi to področje potrebovalo zakonsko ureditev, je predsednik Združenja hrvaških turističnih agencij dejal, da so do pred kratkim zasebne namestitve predstavljale polovico vseh nočitev na Hrvaškem, kar ni malo. “Najemodajalstvo je postalo posel, a ločiti moramo dve stvari. So tisti, ki se s tem ukvarjajo kot dodatno dejavnostjo, in tisti, ki jim to predstavlja čisti nepremičninski posel. V tem delu moramo pravila izenačiti,” je ocenil.

Nedavno smo poročali, da so številne turiste na Hrvaškem to poletje presenetile zasoljene cene namestitev, predvsem pri zasebnih ponudnikih. Ti so v pričakovanju prve prave sezone po koncu pandemije covida-19 dvignili cene počitniških nastanitev, zdaj pa so zaradi premajhnega števila rezervacij prisiljeni znižati cene za letovanja v zadnjem hipu tudi do 50 odstotkov. Več o tem pa v članku Na Hrvaškem nižajo cene tudi za 50 %: “Poraženci bodo tisti, ki so jih zasolili”.

Na Hrvaškem je bilo v tekočem letu po zadnjih podatkih realiziranih 10,5 milijona prihodov in 50,3 milijona prenočitev. V tekočem delu julija pa so imeli okoli 3,7 milijona prihodov in 23 milijonov nočitev, kar je na ravni lanskega julija, poroča hrvaška tiskovna agencija. Kot izhaja iz poročila hrvaškega ministrstva za turizem, so v predkoronskem juliju (2019) zabeležili 4,3 milijona prihodov in 25,5 milijona nočitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje