V območje zračne obrambe Tajvana vstopilo rekordno število kitajskih bombnikov

Svet 13. Dec 202210:52 0 komentarjev
bombnik, letalo
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

V tajvansko območje zračne obrambe je v zadnjih 24 urah vstopilo 21 kitajskih letal, od tega rekordnih 18 bombnikov H-6 z jedrskimi zmogljivostmi, je danes sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo.

Tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe (ADIZ) je obsežnejše kot zračni prostor Tajvana. Obsega tudi del kitajskega identifikacijskega območja zračne obrambe in del celine.

Kitajska je v zadnjih dveh letih znatno povečala vdore letal na jugozahodu tega območja, vendar je to daleč največji vdor bombnikov H-6 v enem dnevu, odkar je Tajpej septembra 2020 začel objavljati tovrstne podatke.

Do množičnega vstopa bombnikov prihaja po tem, ko je minuli teden Kitajska uvedla nove prepovedi uvoza tajvanske hrane, pijač, alkohola in ribjih izdelkov. Tajvanski premier Su Ceng Čang je Peking obtožil kršenja mednarodnih trgovinskih pravil in diskriminacije.

Bombnik H-6 je sicer glavni kitajski bombnik dolgega dosega, lahko pa nosi tudi jedrske bojne glave.

Kitajska v tajvansko območje zračne obrambe v enem dnevu le redko pošlje več kot pet bombnikov H-6, vendar so se v zadnjih tednih njihovi vstopi močno povečali. V novembru je območje preletelo 21 teh bombnikov, v decembru pa že skupno 23.

Triindvajset milijonov prebivalcev Tajvana živi pod stalno grožnjo invazije Pekinga, ki otok vidi kot del svojega ozemlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!